Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Βουβός αποχαιρετισμός στην σπουδαία τραγωδό Ασπασία Παπαθανασίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βουβός αποχαιρετισμός στην σπουδαία τραγωδό Ασπασία Παπαθανασίου

Λίγοι στενοί συγγενείς, μαθητές και φίλοι, όπως ήταν η επιθυμία της, αποχαιρέτησαν τη σπουδαία τραγωδό Ασπασία Παπαθανασίου σήμερα Τετάρτη στις 12.30 το μεσημέρι στο Νεκροταφείο του Βύρωνα, όπου τελέστηκε η πολιτική κηδεία της. Η ίδια είχε διαμηνύσει στους κοντινούς της ανθρώπους, ότι δεν ήθελε καμία δημοσιότητα. Έφυγε όπως έζησε, σεμνή, ακμαία και δημιουργική  ως το τέλος.

Την παραμονή του θανάτου της άλλωστε είχε στείλε σε στενό της φίλο την ανάλυσή της πάνω στον Αίαντα του Σοφοκλή. Άλλος στενός φίλος της τη βρήκε στο σπίτι της λίγη ώρα αφότου άφησε την τελευταία της πνοή. Πάνω  στο γραφεία της βρίσκονταν τα τεκμήρια της μελέτης της, εκείνες τις τελευταίες ώρες, γύρω από τα κείμενα των αρχαίων τραγικών. Άλλωστε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο κυκλοφόρησε το τελευταίο της βιβλίο " Γυναικείες μορφές της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας " (εκδ. Νέδα), μια εμπεριστατωμένη σπουδή για τη γυναίκα στον Αθηναϊκό 5ο π.Χ αιώνα, και τις αποδράσεις της από το ανδροκρατικό σύστημα, έτσι όπως αυτές καταγράφηκαν στην αρχαιοελληνική δραματουργία. Ενα βιβλίο με το στίγμα μιας επίμονης ερευνήτριας και τη σφραγίδα της κορυφαίας τραγωδού που στην 70χρονη καλλιτεχνική διαδρομή της δεν περιορίστηκε στην ερμηνεία του ρόλου αλλά αναζήτησε την ψυχή της ηρωίδας, της εποχής της, της πολιτισμικής ψηφίδας που έφερε.

Χορτασμένη έφυγε η Ασπασία Παπαθανασίου. Στο  εξωτερικό την τίμησαν σαν θεότητα της τέχνης.  Μίζερη η αναγνώριση στα καθ΄ ημάς. Κουβαλούσε τη στάμπα και το στέμμα της Αριστερής. Ούτε που την ένοιαζε η απόδοση τιμών. Διέθετε το παράσημο της πνευματικής διαύγειας και ανησυχίας,  τη θαλερότητα της σπουδαίας γυναίκας που άνοιξε την πόρτα στην ιστορική στιγμή για να εξελίξει την τέχνη της και την κοινωνική συνθήκη. Ρίχτηκε στη δίνη και των δύο.

Έζησε την περιπέτεια του καλλιτέχνη που δεν επαναπαύεται στο χειροκρότημα,  και την περιπέτεια  του πολίτη διαρκή επαγρύπνηση.  Προσηλωμένη ευλαβικά στα κείμενα και τις πηγές, αλλά και στις ουμανιστικές αξίες της Αριστεράς, μαχόμενη και για τα δυο. Ίσως γι' αυτό θέλησε βουβό τον αποχαιρετισμό.  Μακρυά από το εφήμερο και τα περίεργα βλέμματα. Ως τη λύση ενός δράματος που εμπεριείχε μόχθο, μάχες, μαθητεία ως το τέλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL