Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Σταύρος Στάγκος: / Σταύρος Στάγκος: Έπλασα χαρακτήρες από τη μονοτονία της ζωής τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σταύρος Στάγκος: / Σταύρος Στάγκος: Έπλασα χαρακτήρες από τη μονοτονία της ζωής τους

«Υπαρξιακό θρίλερ» χαρακτηρίζει ο σκηνοθέτης Σταύρος Στάγκος το έργο «Ο Κύκνος» της Αμερικανίδας συγγραφέα Ελίζαμπεθ Έγκλοφ, που παρουσιάζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα», σε μετάφραση Μαργαρίτας Δαλαμάγκα, αν και ξέρει, όπως εξηγεί, πως πρόκειται για μια «βαριά» λέξη. Ένα έργο που «μιλάει για την ανάγκη των ανθρώπων να είναι ευτυχισμένοι, χαρούμενοι και να βρουν την αγάπη. Αλλά και ένα έργο που καταδεικνύει πόσο εγκλωβισμένοι είναι μέσα στην καθημερινότητά τους, που ενίοτε είναι δυσβάσταχτη, αλλά και πώς πρέπει να βρουν με αναπάντεχους και μη υπολογισμένους τρόπους τον δρόμο και τον τρόπο να διεκδικήσουν για τον εαυτό τους την ελευθερία και τη χαρά τους».

«Ο Κύκνος» είναι η ιστορία μιας νοσοκόμας, της Ντόρας, που ζει μια μονότονη ζωή πάνω στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Νεμπράσκα, σ’ έναν τόπο χέρσο, σε μια γη επίπεδη, άχρωμη και βαρετή, ως η «μοναχική» ερωμένη του Κέβιν. Μέσα σ' αυτή την πνιγηρή ματαίωση, εισβάλλει επεισοδιακά ένα βράδυ στο σπίτι της ένας κύκνος, που σύντομα μεταμορφώνεται μπροστά στα μάτια της από ένα αφοσιωμένο κατοικίδιο σ’ έναν «πρωταρχικό», πληγωμένο, ορμητικό και απρόβλεπτο άντρα, που την ερωτεύεται, τη ζηλεύει και τη διεκδικεί με έναν τρόπο που η Ντόρα γνωρίζει μόνο από τις φαντασιώσεις της. Ένα πλάσμα που θα παρασύρει και τους δύο σ’ ένα αστείο, παθιασμένο, ποιητικό αλλά και τρομακτικό ταξίδι.

«Ένα κομμάτι του έργου κινείται στον ρεαλισμό και ένα άλλο στον τομέα της φαντασίας» σχολιάζει ο σκηνοθέτης, προσθέτοντας πως «ο κύκνος που εισβάλλει στο σπίτι της ηρωίδας και μεταμορφώνεται σε άντρα, μαθαίνει σταδιακά με τον δικό του τρόπο τις συμπεριφορές των ανθρώπων, από τις πιο απλές, δηλαδή να τρώει και να πίνει, έως τις πλέον σύνθετες, όπως να μιλάει, να ερωτεύεται και ν' αγαπάει. Με αυτό ως δεδομένο, είναι εμφανές ότι το έργο παραπέμπει σε υπερρεαλιστικά στοιχεία».

Το σύγχρονο αυτό έργο, που η συγγραφέας του έγραψε μόλις τελείωσε τη Σχολή Θεάτρου του Γέιλ, έχει ανέβει σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ κάνοντας μεγάλη καριέρα.

Στην ερώτηση πώς μια τέτοια ιστορία που εμπεριέχει έντονα κινηματογραφικά στοιχεία τον προβλημάτισε στη σκηνοθεσία του, ο Στ. Στάγκος παραδέχεται πως «Ο Κύκνος» διαθέτει στοιχεία κινηματογράφου, καθώς εμπεριέχει τουλάχιστον δεκαέξι σκηνές, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο στα θεατρικά κείμενα. «Κάποιες από αυτές είναι αρκετά μικρές και έχουν όλα τα κινηματογραφικά χαρακτηριστικά. Επίσης, είναι ένα έργο στο οποίο έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η ατμόσφαιρα που θα διαμορφώσεις. Από την αρχή με απασχόλησε να αποτυπώσω ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνται οι ήρωες αλλά και πώς αυτοί να εκπέμπουν τη σκοτεινιά του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο κινούνται. Η μονοτονία της ζωής τους με απασχόλησε στο πλάσιμο των χαρακτήρων τους αλλά και στο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κινηθούν για να αποτυπώσω μια ατμόσφαιρα σκοτεινή και βαριά που να τοποθετεί κατευθείαν μέσα της τον θεατή. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η μουσική με τα ηχοτοπία της Βάιολετ Λουίζ, ενώ βοήθησαν και οι φωτισμοί με τα σκηνικά της Κατερίνας Χατζοπούλου για μια παράσταση που κινείται σε μαύρο, άσπρο και κίτρινο».

Στον «Κύκνο» η Υρώ Λούπη ερμηνεύει τον ρόλο της Ντόρας, ο Κώστας Ανταλόπουλος τον ρόλο του Κέβιν και ο Συμεών Κωστάκογλου τον ρόλο του Κύκνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL