Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.2°C17.9°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.8°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C17.0°C
1 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.2°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
0 BF 72%
Βουτώντας στον κόσμο του Στράτη Μυριβήλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βουτώντας στον κόσμο του Στράτη Μυριβήλη

Χρωματιστές ιστορίες με τους Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο, Ινώ Μενεγάκη και Χριστέλα Γκιζέλη

Μια παράσταση στήθηκε με κομμάτια-διηγήματα του γεννημένου στη Συκαμιά της Λέσβου Στράτη Μυριβήλη. Εκκινώντας από τη Λέσβο, από έναν τόπο που αποτελεί γεωλογικό και πολιτισμικό παλίμψηστο, από έναν τόπο με πλούσια ιστορία και πολύπλευρη αρχιτεκτονική, η παράσταση ανεβαίνει τώρα στην Αθήνα, στο θέατρο "Σφενδόνη". Με έναν κύκλο σχεδιασμένο από παιχνίδια και τις γραμμές ενός παιδικού τρένου, με φωτισμό σαν από όνειρο και στο κέντρο ένα ψαλτήρι - βιβλιοστάσιο, σαν από αυτά που ξαπόσταιναν τις σκέψεις τους οι παλιοί λόγιοι (σκηνικά - κοστούμια: Κατερίνα Σαβράνη), εκτυλίσσονται τέσσερις Χρωματιστές Ιστορίες από τα Χρωματιστά Βιβλία του σπουδαίου λογοτέχνη, σε σκηνοθεσία-δραματουργική σύνθεση του Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου.

Οι Χρωματιστές Ιστορίες είναι ένα σκηνικό δρώμενο όπου η λογοτεχνική αφήγηση αποκτά μια ευαίσθητη σωματικότητα. Λιτή κινησιολογία, η απολύτως απαραίτητη υποκριτική δείξη του κάθε ρόλου και έμφαση στην εκφορά του λόγου, που όμως σωματοποιείται και καταλαμβάνει τον χώρο που οριοθετείται από το σκηνικό, αλλά «δένει» και με την αρχιτεκτονική ατμόσφαιρα του κτηρίου. Τα τέσσερα διηγήματα ("Η Ροδιά", "Ο Παντελής", "Λούλης ο Γόης", η "Καμπουρίτσα") διαρθρώνονται επί σκηνής σπονδυλωτά, ενώ ως ιντερμέδια, με εμφανείς τις αντηχήσεις από τον βυζαντινό τρόπο, παρεμβάλλονται κομμάτια από το "Τραγούδι της Γης".

Οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ινώ Μενεγάκη, Χριστέλα Γκιζέλη, εναλλάσσονται στους ρόλους, κινούμενοι μέσα στον σαφώς περιγεγραμμένο κύκλο του σκηνικού, εμπεδώνοντας την κυκλικότητα της ζωής που επιβάλλει η σειρά των παριστώμενων ιστοριών.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για μια παράσταση όπου το ρηματικό σκέλος έχει ιδιαίτερη δυναμική, ενώ το σωματικό ακολουθεί, χωρίς όμως να εμποδίζεται η ροή των συναισθημάτων και των εικόνων, που ο θεατής καλείται ενεργητικά να ολοκληρώσει με τη φαντασία του. Οι ηθοποιοί είναι εξασκημένοι στη σωστή εκφορά και «μπαινοβγαίνουν» αβίαστα στους ρόλους. Πολύ καλή η απόδοση της ιστορίας του γάτου Λούλη και της Καμπουρίτσας, ίσως λίγο πιο «ζεν» οι άλλες δύο ιστορίες.

Ενδυματολογικά υπάρχει η ροπή προς ένα άχρονο παρελθόν, ωστόσο το βάρος δεν δίνεται στα κοστούμια όσο στο σκηνικό και ενδεχομένως να μην είναι η πιο εύστοχη επιλογή η συνεχώς σύγχρονη περιβολή του άρρενα ηθοποιού σε όλους τους ρόλους, χωρίς κάποια ελάσσονα νύξη των χαρακτήρων που αναλαμβάνει να αποδώσει.

Οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη έχουν διαβάσει σωστά το παραστασιακό διακύβευμα, ενώ η μουσική της Χριστέλας Γκιζέλη ακουμπά τρυφερά στα όσα διαδραματίζονται.

Η παράσταση Χρωματιστές Ιστορίες μπορεί να μην σημαίνεται ως ειδικά εστιασμένη στο κοινό των εφήβων, συστήνεται όμως ανεπιφύλακτα για όσους έχουν διαβεί την ηλικία των 14 ετών. Η νεανική και συνάμα παραμυθιακά αχρονική και στωική ατμόσφαιρα της παράστασης σε συνδυασμό με τη δύναμη του λόγου μπορούν να εμπλουτίσουν αισθητηριακά τις νεανικές ηλικίες, που έρχονται αβίαστα σε επαφή με τον λογοτεχνικό πλούτο της πατρίδας μας, χωρίς διδακτικούς καταναγκασμούς, πέρα από τον σημασιολογικό θόρυβο της πόλης και τις συμπεριφορικές νόρμες που μας επιβάλλονται.

Ελευθερία Ράπτου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL