Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Σάββας Στρούμπος: "Το εξεγείρεσθαι οφείλει να είναι διάσταση της ζωής"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σάββας Στρούμπος: "Το εξεγείρεσθαι οφείλει να είναι διάσταση της ζωής"

«Με την ίδια την εποχή να είναι μήτρα μεγάλων δονήσεων και εκρήξεων, επτά νέοι ηθοποιοί, γυναίκες και άνδρες, με την αγωνία στο σώμα, τη φωνή, τον ψυχισμό, το πνεύμα, τη συμπεριφορά, τη χειρονομία, που βιώνουν τον ορυμαγδό της κοινωνίας σε κρίση στην Ελλάδα και τον κόσμο, εκφράζουν στη σκηνή, που είναι πεδίο μάχης, τόπος αγωνίας και τραγωδία της Ιστορίας, τη διεκδίκηση για τη ζωή που εκφράζει και η Αντιγόνη». Με αυτά τα λόγια ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος δίνει το στίγμα της παράστασης που επιστρέφει απόψε στο θέατρο "Άττις - Νέος Χώρος", μετά από έναν ιδιαίτερα πετυχημένο πρώτο κύκλο την άνοιξη και το καλοκαίρι που πέρασε.

Η «Αντιγόνη» είναι το αποτέλεσμα πολύμηνου εργαστηρίου πάνω στην αρχαία τραγωδία, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018, ενώ για τις ανάγκες της ερευνητικής διαδικασίας και της παράστασης δημιουργήθηκε νέα μετάφραση από τον Δημήτρη Δημητριάδη.

«Η Αντιγόνη θέτει νέους όρους», υποστηρίζει ο σκηνοθέτης. «Έρχεται και χτυπάει τη στρατοκρατία, τη φαλλοκρατία και την πατριαρχία του Κρέοντα. Κι έρχεται να μιλήσει για τη δυνατότητα να συνδεθούμε με τη μνήμη. Ο Κρέοντας θέλει να καταργήσει τη μνήμη όταν λέει ότι δεν θέλει τον νεκρό. Αυτό μας αφορά πάρα πολύ εδώ και τώρα που μιλάμε. Αν η μνήμη δεν υφίσταται, δεν υπάρχουμε ως άνθρωποι», εξηγεί και προσθέτει τον δεύτερο άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η ιστορία, που είναι «το θέμα της δυνατότητας να έχουν φωνή αυτοί που δεν έχουν. Η δυνατότητα ο άλλος, ο διαφορετικός, να έχει μια αξιοβίωτη ζωή. Κι εκεί είναι που η Αντιγόνη βάζει τη διάσταση της αγάπης απέναντι στον άλλον άνθρωπο, της αποδοχής του άλλου». Τρίτη και εξαιρετικά σημαντική η παράμετρος του «εξεγείρεσθαι, που οφείλει να είναι διάσταση της ζωής».

Η Αντιγόνη ξεκινάει μετά από έναν εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος μόλις έχει τελειώσει. Η μυρωδιά της σορού του άταφου νεκρού διαπερνά όλη την πόλη. «Όλα τα πρόσωπα κουβαλάνε έναν ιδιαίτερο τραγικό πυρήνα, τον οποίο αποθέτουν πάνω στη σκηνή στη σύγκρουσή τους με τα άλλα πρόσωπα και στην προσπάθειά τους να αναμετρηθούν με τα κεντρικά ζητήματα που φέρει το κάθε ένα. Η βάση πάνω στην οποία συντελούνται όλα αυτά είναι η ίδια η Ιστορία. Για μένα η Ιστορία είναι η πρώτη και η μεγάλη τραγωδία», σχολιάζει ο Σ. Στρούμπος.

Η παράσταση ανεβαίνει από Πέμπτη έως Κυριακή στις 8.30 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL