Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο Φερνάντο Αραμπάλ στην Αθήνα

Ο ποιητής, συγγραφέας, ζωγράφος και σκηνοθέτης θα παραστεί στην παράσταση του έργου του «Γράμμα Αγάπης»

 

Καλλιτέχνης και διανοούμενος ανατρεπτικός, που αποπειράται ν’ αποδομήσει τον καθωσπρεπισμό και την οριοθετημένη λογική πραγματικότητα, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, ζωγράφος και σκηνοθέτης, ο Φερνάντο Αραμπάλ, επισκέπτεται την Αθήνα για να παραστεί αύριο, Κυριακή, στην πρεμιέρα του έργου του «Γράμμα αγάπης» που ερμηνεύει η Χάρις Συμεωνίδου στον Πολυχώρο Πολιτισμού Διέλευσις, στην Κυψέλη.

Συνιδρυτής με τον Γιοντορόφσκι και τον Τοπόρ του καλλιτεχνικού κινήματος του Πανικού, ο Αραμπάλ, που το φανταστικό στοιχείο κυριαρχεί σε όλα του τα έργα, όπου δημιουργεί μαγικούς τόπους για τους ήρωες του, γεννήθηκε το 1932 στη Melilla του Ισπανικού Μαρόκου. Από το 1956 ζει μόνιμα στη Γαλλία και γράφει στη γαλλική γλώσσα. Έχει γράψει περί τα 100 θεατρικά έργα, έχει συμμετάσχει σε 800 ποιητικές συλλογές, ενώ έχει διαρκή ενεργή αντιφασιστική δράση. Πολλά από τα θεατρικά έργα του Αραμπάλ σφραγίζονται από ατμόσφαιρα έντονης φρίκης, συμβολική αναφορά στα γεγονότα που σημάδεψαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό τα τελευταία χρόνια και εκφράζουν την οδυνηρή εμπειρία του εμφυλίου πολέμου και της δικτατορίας στην Ισπανία. Ο συγγραφέας ξαναζωντανεύει και ανασυνθέτει την εμπειρία αυτή μέσα σε ένα πλαίσιο φανταστικού και έναν κόσμο που κυριαρχείται από θύματα και δήμιους.

Το «Γράμμα αγάπης», που γράφτηκε το 1999 και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση του Νεκτάριου - Γεώργιου Κωνσταντινίδη, είναι ένας θεατρικός μονόλογος βασισμένος και αυτός στις τραυματικές εμπειρίες των παιδικών χρόνων του συγγραφέα στα χρόνια του ισπανικού εμφυλίου, στη δολοφονία του πατέρα του και στη νοσηρή σχέση με τη μητέρα του που χαράχτηκαν στην τρυφερή ψυχή του με ανεξίτηλο τρόπο, καθορίζοντας την υπόλοιπη ζωή του. Οι μνήμες των επώδυνων παιδικών χρόνων του ξυπνούν και γίνονται αφορμή ο συγγραφέας να κάνει μια κατάθεση ψυχής. Όπως γράφει ο ίδιος, «το έργο το ίδιο με ξαναγεννούσε όπως το κουκούτσι του ροδάκινου δημιουργεί τη ζωή».

Η παράσταση στον Πολυχώρο Πολιτισμού Διέλευσις, Λέσβου 15 και Πόρου, στην Κυψέλη, σε σκηνοθεσία Χρυσάνθης Κορνηλίου, ανεβαίνει κάθε Κυριακή στις 6.30 μ.μ. και κάθε Δευτέρα στις 8.30 μ.μ.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ανασχηματισμός και ασφαλιστικό Πινοσέτ

Για ανασχηματισμό που συζητιέται εδώ και δύο μήνες, θα περίμενε κανείς κάτι περισσότερο. Επί της ουσίας, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν. Υπουργοί όπως ο Βρούτσης, ο Θεοχάρης και ο Αυγενάκης, που εξέθεσαν σοβαρά την κυβέρνηση, διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο