Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Άλλη μια fast track αλλαγή διοίκησης...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άλλη μια fast track αλλαγή διοίκησης...

Σε άλλη μια αιφνιδιαστική αλλαγή διοίκησης και διεύθυνσης κρατικού οργανισμού, χωρίς να τηρηθούν οι θεσμικές διαδικασίες, χωρίς δηλαδή προηγουμένως να έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, προχώρησε αργά χθες το απόγευμα το υπουργείο Πολιτισμού αποπέμποντας τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Γιάννη Αναστασάκη, δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του, καθώς και το Δ.Σ., η θητεία του οποίου έληγε τον επόμενο μήνα.

«Πραξικοπηματική πρακτική, που προσβάλλει τα πρόσωπα αλλά κυρίως εκθέτει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και συνολικά την κυβέρνηση» χαρακτηρίζει την ενέργεια ο πρόεδρος του Δ.Σ. Άρης Στυλιανού, ενώ για «μια απόφαση που μας αιφνιδιάζει απόλυτα» έκανε λόγο ο Γιάννης Αναστασάκης, στη θέση του οποίου τοποθετήθηκε ο Νίκος Κολοβός, συνταξιούχος ηθοποιός του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Ο Άρης Στυλιανού επισημαίνει στη δήλωσή του στην “Αυγή”:

«Πληροφορήθηκα από τους μεταπτυχιακούς μου φοιτητές στο διάλειμμα του μαθήματος ότι η υπουργός Πολιτισμού διορίζει καινούργια διοίκηση και διεύθυνση στο ΚΘΒΕ. Λυπάμαι βαθιά γι' αυτή την πραξικοπηματική πρακτική, που προσβάλλει και τα πρόσωπά μας, αλλά κυρίως εκθέτει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και συνολικά την κυβέρνηση.

Έχω ζητήσει συνάντηση ή τηλεφωνική επικοινωνία με την κυρία υπουργό από τις 22 Ιουλίου, δεν έλαβα ποτέ καμία απάντηση και τώρα διαπιστώνω αυτή τη συμπεριφορά που δεν συνάδει ούτε καν με την αστική ευγένεια. Το έργο που συντελέστηκε τα τέσσερα τελευταία χρόνια στο ΚΘΒΕ είναι γνωστό και αναγνωρισμένο από όλη την κοινωνία της Θεσσαλονίκης και συνολικά της χώρας. Εύχομαι καλή τύχη στο ΚΘΒΕ από ’δώ και πέρα».

Στη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου τοποθετείται η Γιαννούλα Καρύμπαλη - Τσίπτσιου, καθηγήτρια Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ, και μέλη ο ασφαλιστής Ιωάννης Βοτσαρίδης, ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός και ο θεατρικός παραγωγός Δημήτρης Χαλκιάς. Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τριετής.

Μηδένισαν τα χρέη

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών, από την ανάληψη των καθηκόντων τους τον Αύγουστο του 2015, διοίκηση και διεύθυνση κατάφεραν να μηδενίσουν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών μέσω της προσπάθειας εξυγίανσης και εξορθολογισμού των δαπανών του θεάτρου. Υπενθυμίζεται πως μηδενίστηκε ποσό ύψους 8.618.585 ευρώ (από τα οποία 1.116.449,6 ευρώ ήταν οι οφειλόμενες αμοιβές μισθοδοσίας, 2.218.124,4 ευρώ οι πληρωτέες εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία και τα υπόλοιπα χρέη σε προμηθευτές και άλλες υποχρεώσεις).

Το θέατρο, που κατάφερε αυτά τα τέσσερα χρόνια,όχι απλώς να σταθεί στα πόδια του, αλλά να πολλαπλασιάσει το κοινό του και να γίνει πόλος έλξης για ολόκληρη την περιοχή, με πληθώρα δράσεων και διαδραστικών εκδηλώσεων, αλλά και παραστάσεις από ταλαντούχους σκηνοθέτες που συζητήθηκαν, εφάρμοσε μειωμένη τιμολογιακή πολιτική, καθιέρωσε για πρώτη φορά εισιτήριο 5 ευρώ κάθε Τετάρτη και Πέμπτη και 10 ευρώ κάθε Παρασκευή, αλλά και δωρεάν είσοδο για τους ανέργους.

Έως το τέλος του περασμένου Απριλίου περισσότεροι από 22.500 άνεργοι είχαν παρακολουθήσει τις παραστάσεις δωρεάν. Δωρεάν ήταν επίσης η είσοδος για τα ΑμεΑ, ενώ το εισιτήριο για πολύτεκνους ανερχόταν στα 5 ευρώ.

Η μεγάλη αύξηση των θεατών σε σχέση με τις προηγούμενες θεατρικές περιόδους είχε αποτέλεσμα και την αύξηση των εισπράξεων των εισιτηρίων. Επίσης το ΚΘΒΕ ενίσχυσε την κοινωνική και εκπαιδευτική του πολιτική, που αναδείχθηκε μέσα από δράσεις και προγράμματα σε παιδιατρικές κλινικές, φυλακές και δομές φιλοξενίας προσφύγων, καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά, εφήβους, νεαρούς πρόσφυγες, ΑμεΑ και ενηλίκους, καθώς και συνεργασίες με όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης.

Μάνια Ζούση

«Πραξικοπηματική πρακτική, που προσβάλλει τα πρόσωπα αλλά κυρίως εκθέτει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και συνολικά την κυβέρνηση» χαρακτηρίζει την ενέργεια ο πρόεδρος του Δ.Σ. Άρης Στυλιανού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL