Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.6°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
2 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.6°C19.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C26.8°C
6 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 100%
Με μια υπόκλιση και μια φράση από τον Κρέοντα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με μια υπόκλιση και μια φράση από τον Κρέοντα

Ο Στάθης Λιβαθινός παραδίδει, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής, την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου στον Δημήτρη Λιγνάδη, παρόντων της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Ρεπορτάζ Μάνια Ζούση

«Σου παραδίδουμε ένα θέατρο που είναι υγιές οικονομικά, με όλα του τα αποθεματικά, δυο καινούργιες σκηνές και μια πειραματική, το Μικρό Εθνικό και μια Σχολή στολίδι, που περιμένει να το προχωρήσεις, να το βαθύνεις, να το μπολιάσεις με το ταλέντο και τα προσόντα σου και να το απογειώσεις. Νά το κλειδί του γραφείου» έλεγε χθες ο Στάθης Λιβαθινός, απερχόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, απευθυνόμενος στον Δημήτρη Λιγνάδη και καλωσορίζοντάς τον στη νέα του θέση κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στην κεντρική σκηνή του κτηρίου Τσίλερ της Αγίου Κωνσταντίνου, όπου παραβρέθηκαν η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Μιας τελετής κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε αναφορά στην ανάγκη έγκαιρης θέσπισης για την προκήρυξη θέσης του επόμενου καλλιτεχνικού διευθυντή.

Με μια υπόκλιση και μια φράση από τον Κρέοντα, ρόλο που υποδυόταν στην “Αντιγόνη” του Σοφοκλή την οποία είχε σκηνοθετήσει ο Στάθης Λιβαθινός στην Επίδαυρο, επέλεξε να απαντήσει ο Δημήτρης Λιγνάδης λέγοντας: «Αδύνατον να μάθεις τη σκέψη, τη γνώμη και τον τρόπο συμπεριφοράς ενός ανθρώπου, πριν δοκιμαστεί στην αρχή, στην εξουσία, στους νόμους».

Παρομοίασε το Εθνικό με ένα καράβι που μπορεί να αλλάζει καπετάνιο, μηχανικούς ή ναύτες, αλλά επιβάτες του είναι ο ελληνικός λαός, "που πληρώνει γι’ αυτό το θέατρο, ακόμα κι αν δεν καταφέρει να έρθει ούτε μια φορά για να δει παράστασή του. Εμείς δεν είμαστε ιδιοκτήτες αυτού του θεσμού, είμαστε διαχειριστές και θεματοφύλακες», υποστήριξε και δεν παρέλειψε να πει πως θα απευθύνει πρόσκληση προς όλους. «Δεν ήρθα για να καταστρέψω κανένα έργο, αλλά για να συνεχίσω το λαμπρό έργο των προηγουμένων, σύμφωνα με τις επιταγές που μου επιβάλλει το προσωπικό μου στίγμα και οι προκλήσεις της χρονικής συγκυρίας», διευκρίνισε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη «το Εθνικό να προσπαθήσει να καλύψει τα κενά ή τις ελλείψεις ή τις ένδειες ή τις στραβοτιμονιές που δεν μπορεί να καλύψει η σημερινή παιδεία. Ένα από τα χαρακτηριστικά του προφίλ θα ήθελα να είναι και η εκπαιδευτική του αποστολή», υπογράμμισε, γνωστοποιώντας πως τη θέση της αναπληρώτριας καλλιτεχνικής διευθύντριας αναλαμβάνει η Έρι Κύργια και το γραφείο διεύθυνσης η Αναστασία Διαμαντοπούλου.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης κράτησε για το τέλος την εκμυστήρευση πως αναλαμβάνει καθήκοντα αύριο, 31 Αυγούστου, ίδια ημερομηνία αποδημίας, πριν τριάντα χρόνια, του πατέρα του, γνωστού καθηγητή, συγγραφέα, καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού στη μεταπολίτευση και θεατρικού κριτικού Τάσου Λιγνάδη. «Θέλω να του αφιερώσω, όπως και στην οικογένειά μου, τη χαρά της τιμής να μου ανατεθεί από την πολιτεία αυτή η δύσκολη θέση. Πιστέψτε με πως με την πείρα την καλλιτεχνική και την εκπαιδευτική που έχω, ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει γραφείο, αλλά ακόμα περισσότερο ξέρω τι σημαίνει ζωή. Το γραφείο μου θα είναι ανοιχτό για τον καθένα έτσι, ώστε να χτίσουμε ένα Εθνικό συνέχεια του προηγουμένου και εξέλιξη αυτού», κατέληξε.

«Πρώτη φορά σε έναν πολιτιστικό θεσμό γίνεται αλλαγή σκυτάλης, κάτι που ωστόσο δεν σημαίνει διακοπή δεσμών», επεσήμανε η υπουργός Πολιτισμού.

«Πρόθεσή μας είναι σε συνεργασία με τη διοίκηση να προχωρήσουμε τάχιστα με εκείνα τα εργαλεία που θα βοηθήσουν τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, που θα σέβεται τον εργαζόμενο και θα διευκολύνει τη λειτουργία του θεάτρου», υποστήριξε ο γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, που επέμεινε στη αναζήτηση του τρόπου και της έναρξης διαλόγου για την προκήρυξη της θέσης της καλλιτεχνικής διεύθυνσης.

Τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή καλωσόρισε εκ μέρους των εργαζομένων και ο πρόεδρος του σωματείου Μάκης Σπετσιέρης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL