Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Οι διαδρομές των προσφύγων σημαδεύουν τον χάρτη και την Ιστορία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι διαδρομές των προσφύγων σημαδεύουν τον χάρτη και την Ιστορία

Ιστορίες ξενιτεμών, διώξεων, φυγής, προσφυγιάς και αναζήτησης ενός καλύτερου αύριο θα αφηγηθούν απόψε παιδιά και έφηβοι της Αμοργού που θα επιβιβαστούν στο πλοίο "Σκοπελίτης", που θα είναι αραγμένος στα Κατάπολα. «Οι βάρκες πάντα σημείο αναφοράς σε κάθε ιστορία, άλλοτε σωτήριες, άλλοτε καταστροφικές, γέννησαν την ανάγκη να παρουσιαστεί αυτό το δρώμενο στον 'Σκοπελίτη', ένα καράβι σύμβολο για την επικοινωνία και την εξυπηρέτηση των Μικρών Κυκλάδων. Έτσι μέσα στο γκαράζ του τα παιδιά θα καταθέσουν όσα ανακάλυψαν μέσα από το θεατρικό παιχνίδι στο οποίο συμμετείχαν και είχε ως θεματική τις διαδρομές των προσφύγων, φτιάχνοντας το δικό τους δρομολόγιο από την Ανατολή προς την Ευρώπη». Αυτά αναφέρει ο Γιάννης Σιούτης, που μαζί με τον Πέτρο Ρούσσο έχουν τη διδασκαλία και τη σκηνοθεσία της παράστασης εκ μέρους της ομάδας Νomades Αrtcore.

«Η εφηβική ηλικία, πάντα ένας ιδιαίτερος σταθμός και γόνιμο έδαφος για έκφραση και δημιουργία, έχει μια καθαρή ορμή που σε ξεσηκώνει. Τα παιδιά δίνουν μέσα από αυτές τις ιστορίες ένα μάθημα ζωής σε όσους θέλουν να αλλάξουν το σήμερα» εξηγεί μιλώντας για τον κύκλο του θεατρικού παιχνιδιού στην Αμοργό με εφήβους, "από όπου προέκυψαν ζητήματα προσωπικά αλλά και συλλογικά, με τη θάλασσα να κυριαρχεί στις ιστορίες".

"Η διασκευή της Ξένιας Καλογεροπούλου, στο θεατρικό έργο του Μ. Κέννη 'Το αγόρι με τη βαλίτσα', ήταν η αφορμή για να δημιουργήσουν τον δικό τους θεατρικό κόσμο, αλλά αυτή η αρχή ξέφυγε από τα όρια της σκηνής και άρχισε να πυροδοτείται με ερωτήματα και ανησυχίες που η πραγματικότητα τα ενίσχυε καθημερινά. Πόσος κόσμος, ακόμα και σήμερα που μιλάμε, φεύγει από τον τόπο του; Πόσος κόσμος, τώρα που κοιτάμε αυτήν τη θάλασσα μπορεί να παλεύει μέσα της; Είναι δεκαετίες που οι διαδρομές των προσφύγων σημαδεύουν τον χάρτη και την Ιστορία και οφείλουμε να είμαστε παρόντες».

"Η ομάδα των παιδιών αναζήτησε υλικό, έψαξε στοιχεία στην έκδοση της Άρσις, με τίτλο 'Ιστορίες ανθρώπων από την άλλη όχθη', με καινούργιες πληροφορίες, συγκεκριμένες διαδρομές, βιογραφίες ανθρώπων που βρίσκονται ανάμεσά μας και ζουν αυτό που για μας είναι μια απλή είδηση ή ανάρτηση, παρουσιάζοντας τη δική τους οπτική στο προσφυγικό πρόβλημα. Κούρδοι, Σύροι, Ιρανοί, Αφγανοί, παίρνουν τη θέση του αγοριού με τη βαλίτσα φτιάχνοντας τη δική τους ιστορία» καταλήγει ο Γ. Σιούτης.

Στην παράσταση που ξεκινά στις 9.30 μ.μ. παίρνουν μέρος οι Εμμανουέλα Βεκρή, Μαργαρίτα Βλαβιανού Ψυχογιού, Σοφία Γρίσπου, Βασιλική Παπιώτη, Παναγιώτης Παπιώτης και Σελίνα Περιόγκα. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL