Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.6°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
3 BF 55%
Στην Επίδαυρο / "Ικέτιδες" και Θεογονία", εγκώμιο για τη δημοκρατία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην Επίδαυρο / "Ικέτιδες" και Θεογονία", εγκώμιο για τη δημοκρατία

Ένα έργο - εγκώμιο για την Αθήνα και το δημοκρατικό πολίτευμα, βαθιά ανθρώπινο και οξυδερκές, οι «Ικέτιδες» του Ευριπίδη, κάνει αύριο και μεθαύριο πρεμιέρα στο Μεγάλο Θέατρο της Επιδαύρου, σε συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.

Η εμβληματική τραγωδία του Ευριπίδη για τον πόλεμο, τους νεκρούς του, την υπαρξιακή αγωνία, την αξιοπρέπεια, την πίστη και τη γυναικεία αντοχή ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού και μετάφραση Γιώργου Κοροπούλη, 53 χρόνια μετά το μοναδικό της ανέβασμα το 1966 από το Εθνικό σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη και 39 από την πρώτη παράσταση του ΘΟΚ στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους.

Η τραγωδία, γραμμένη το 422 π.Χ., φέρει τον απόηχο της μάχης στο Δήλιο δύο χρόνια πριν, όταν οι Θηβαίοι -σύμμαχοι της Σπάρτης- νίκησαν τους Αθηναίους, εμποδίζοντάς τους για μέρες να πάρουν και να θάψουν τους νεκρούς τους.

Στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου παρουσιάζεται τις ίδιες ημέρες η "Θεογονία" του Ησίοδου, η εμβληματική ιστορία για τη γένεση του κόσμου και τη γενεαλογία των θεών της ελληνικής μυθολογίας, που επιχειρεί μια δυναμική σύνθεση των πολλών διαφορετικών μυθολογικών παραδόσεων. Η παράσταση ανεβαίνει από το Patari Project σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου σαν ένα μεγάλο γλέντι, γεμάτο ερωτικές ενώσεις, γάμους και γεννήσεις, συγκρούσεις και κατορθώματα, αποτυπώνοντας ένα παιχνίδι διαδοχής και τη διαδικασία μετάβασης της εξουσίας από τη μια γενιά στην άλλη. Παράλληλα είναι και η αφήγηση μιας ατέρμονης γέννας, μιας ζωής που παλεύει και ξεχύνεται με χίλιες μορφές και ονόματα στον κόσμο, με τον φόβο του θανάτου να την αντιμάχεται σε κάθε της βήμα.

Οι «Ικέτιδες» του Ευριπίδη κάνουν αύριο και μεθαύριο πρεμιέρα στο Μεγάλο Θέατρο της Επιδαύρου. Στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου παρουσιάζεται τις ίδιες ημέρες η "Θεογονία" του Ησίοδου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL