Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.3°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.8°C14.6°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
16.0°C16.0°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C19.1°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.6°C15.7°C
2 BF 69%
Αναζητήσεις μέσα στο παρελθόν και το παρόν του πολιτισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναζητήσεις μέσα στο παρελθόν και το παρόν του πολιτισμού

Της Λήδας Καζαντζάκη

Ο πολιτισμός χτίζεται πάνω στην αναζήτηση. Σε ρηξικέλευθες προτάσεις που ενώνουν το χθες με το σήμερα. Όχι ως μια απηρχαιωμένη και ιδεοληπτική αναπαράσταση της κληρονομιάς των προγόνων μας, αλλά ως ένας συνεχής και ζωντανός διάλογος με αυτήν. Αυτόν που διακηρύττουν απλά και κατανοητά ιστορικοί της σχολής των Annales, όπως ο Φερνάν Μπροντέλ, που θεωρούσε ως απαραίτητο εφόδιο της κατανόησης του παρόντος "οι νέοι που τελειώνουν το σχολείο να είναι σε θέση να διαβάσουν μια εφημερίδα και να καταλαβαίνουν τι λέει". Αυτόν που διακήρυττε με τις αρχαιολογικές σπουδές στις πολύτιμες αποσκευές του ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβοριάς σε όλη τη διάρκεια της μακρόχρονης θητείας του.

Η ομαδική έκθεση με τον τίτλο "Ζωφόρος - Μια εικαστική πρόταση" που εγκαινιάστηκε στις 8 Μαΐου στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ στπ πλαίσιπ της 16ηςΔιεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, είναι αφιερωμένη στη μνήμη του. Αποτελεί ένα σημαντικό εγχείρημα που ξεκίνησε στην Αθήνα, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου "Η ζωφόρος του Παρθενώνα - Μια νέα πρόταση ερμηνείας" (μετάφραση Γιώργου Δεσπίνη και πρόλογος Άγγελου Δεληβοριά) από τις εκδόσεις "Μωβ Σκίουρος" στον χώρο του και συνεχίστηκε στη Θεσσαλονίκη εμπλουτισμένη με νέα έργα και νέες συμμετοχές. Εκεί ο θεατής τους αντικρίζει σύγχρονες και ρυθμικές συνομιλίες με τη "Ζωφόρο του Παρθενώνα", το λεηλατημένο από τον λόρδο Έλγιν έμβλημα της αθηναϊκής δημοκρατίας. Διακρίνει τις τελετουργίες που ορίζουν τη ζωή μας στις χαρακτηριστικές φόρμες των ιππέων και των αλόγων, αλλά και των απλών κοριτσιών που συμμετείχαν στην πομπή για την παράδοση του πέπλου της θεάς Αθηνάς:

Στις γραμμένες αδρά και αφαιρετικά, πλαισιωμένες με υφασμένες στον καμβά κόκκινες κλωστές, εγκλωβισμένες μέσα στα συρματοπλέγματα των συνόρων του σήμερα ή βαμμένες με τις αισθαντικές, απαλές τονικότητες του "ορφισμού", στις αποδοσμένες ως χειρονομιακές σκιές ή ψηφιακά αποτυπωμένα θραύσματα μέσα σε έναν κυκεώνα από αφηρημένα σχήματα. Αναγνωρίζει στις στιβαρές μορφές των Ολύμπιων θεών, τις βυθισμένες σε παλλόμενες κηλίδες, αλλά και τις μεταμορφωμένες με ποικίλα ιδιώματα του εξπρεσιονισμού και του ρεαλισμού σε οδυνηρές σύγχρονες φιγούρες, τη διαχρονική θέσπιση των διαφόρων μορφών εξουσίας αλλά και την υποταγή του ανθρώπου σ' αυτές ή την πάλη του εναντίον τους στη διάρκεια των αιώνων. Πρόκειται για μια εικαστική πρόταση που φανερώνει μέσα από τη γόνιμη αντιπαράθεσή της με ένα έργο ορόσημο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ιδιαίτερα στις μέρες μας και λίγο πριν από τις κρίσιμες για το παρόν και το μέλλον μας στην Ευρώπη εκλογές, τη σημασία που μπορεί να εκλάβει η σχέση μας με το παρελθόν. Όταν αυτή χτίζεται στα πλαίσια ενός ζωντανού και κριτικού διαλόγου, ενός διαλόγου χωρίς τέλος.

Info: "Ζωφόρος - Μια Εικαστική Πρόταση» σε επιμέλεια του Γιάννη Ψυχοπαίδη Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Αγ. Δημητρίου 159α, Θεσσαλονίκη Διάρκεια έκθεσης: 8 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2019 Συμμετέχουν οι: Αλέξανδρος Βέργης, Ανδριάνα Δαούτη, Δημήτρης Κατσούδας, Αγγελική Λόη, Κωστής Κόντος, Ιβάν Μαστερόπουλος, Πένυ Μονογιού, Τάσος Παντής, Νίκος Παπαδόπουλος, Κων/νος Πάτσιος, Βασίλης Παφίλης, Μπέσσυ Ράλη, Βάσω Τζούτη, Δέσποινα Φλέσσα, Βίβιαν Χαλκίδη, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL