Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Στην "Ιερουσαλήμ" της Αφρικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην "Ιερουσαλήμ" της Αφρικής

Η ιερή πόλη της Αιθιοπίας Lalibela, που διατηρεί ανέπαφες τις παραδόσεις των πρώτων χριστιανικών χρόνων στο πέρασμα των αιώνων και αποκαλείται «Ιερουσαλήμ της Αφρικής», αποτυπώνεται σε μια σειρά φωτογραφιών του Βασίλη Αρτίκου, στην έκθεση που εγκαινιάζεται στις 10 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων στο Θησείο.

Στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες αίσθηση προκαλούν οι άνδρες και οι γυναίκες που ντυμένοι με ολόλευκους χιτώνες κυκλοφορούν ανάμεσα σε λαξευμένες εκκλησίες, μοιάζοντας με αγγέλους. Κινούμενοι στους ρυθμούς των τυμπάνων και αλαλάζοντας εκστασιασμένοι, εκτελούν τις λατρευτικές τους τελετές τείνοντας τα χέρια τους προς τον ουρανό.

Η Lalibela, αυτή η μικρή πόλη στα ορεινά της Αιθιοπίας με τους μοναδικούς ναούς λαξευμένους στους βράχους, σημαντικό θρησκευτικό κέντρο για τους χριστιανούς ορθοδόξους Κόπτες της Αφρικής, αποτελεί από το 1978 μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Η ομορφιά του τόπου και η ξεχωριστή αρχιτεκτονική των λαξευμένων εκκλησιών, σε συνδυασμό με τη δωρικότητα και την έντονη πνευματικότητα της ζωής των ανθρώπων της πόλης, υπήρξε αστείρευτη πηγή έμπνευσης για τον φωτογράφο.

Ο ίδιος την επισκέφθηκε αλλεπάλληλες φορές, βίωσε και γιόρτασε μαζί τους μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης και αφηγήθηκε μέσα από την τέχνη του τη δική του φωτογραφική ιστορία.

Ο Βασίλης Αρτίκος σημειώνει τι ήταν αυτό που τον οδήγησε στη δημιουργία αυτής της έκθεσης: «Η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Lalibela. γη των αγγέλων" δεν είναι το αποτέλεσμα μιας προσχεδιασμένης φωτογραφικής εργασίας σε ένα εξωτικό μέρος με αυτοσκοπό να εκτεθεί. Είναι αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας επαφής με τον τόπο αυτό και τους ανθρώπους του, στο πλαίσιο μιας διαρκούς εσωτερικής μου αναζήτησης της αυθεντικότητας, όντας ταλαιπωρημένος από τον ανέκφραστο και υποκριτικό βίο μας στον σύγχρονο δυτικό κόσμο».

Η έκθεση, που εγκαινιάζεται στις 7.30 μ.μ. και η είσοδός της είναι ελεύθερη για το κοινό, διαρκεί έως και τις 31 Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL