Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
Ο θαυμαστός κόσμος των σπάνιων αντικειμένων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο θαυμαστός κόσμος των σπάνιων αντικειμένων

Της Λήδας Καζαντζάκη

Θυμίζουν μια Wunderkammer. Τις συλλογές που έφτιαχναν την περίοδο της Αναγέννησης και του μπαρόκ ηγεμόνες και επιστήμονες με ευρήματα από χώρες εξωτικές, αντικείμενα θαυμαστά, άγνωστα έργα τέχνης. Για να δείξουν και να επιδείξουν στον περίγυρό τους κατ' αρχήν κι αργότερα σε ένα ευρύτερο κοινό τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία των κατοπινών μουσείων. Τα έργα που παρουσιάζουν οι τέσσερις εικαστικοί με τον τίτλο «Rarities», στον «Φωταγωγό» των εκδόσεων ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΟ μιλούν με τη γλώσσα της γλυπτικής της φωτογραφίας ή του κολάζ για τη σημασία του διαλόγου του παρελθόντος με το παρόν της τέχνης. Παρουσιάζονται στη μέση του δωματίου πάνω σε ένα ξύλινο πάγκο εργασίας ως μια συλλογή ετερόκλητων και παράξενων κατασκευών.


Έργο του Ηλία Σίψα

Πλάσματα φανταστικά, φτιαγμένα με υλικά σκληρά, όπως ο σίδηρος, ο ανοξείδωτος χάλυβας ή η πέτρα και το μάρμαρο και υλικά μαλακά όπως το χαρτί ή ο πηλός, φόρμες γεωμετρικές και φυσικές, αυστηρές και τρυφερές, ρυθμικές και στατικές, ασπρόμαυρες ή βαμμένες με έντονα χρώματα και με στοιχεία της Άπω Ανατολής, πλάσματα οργανικά, όπως το ελαφάκι - μπιμπελό που εγκλωβίζεται μέσα σε μια ασφυκτική σύνθεση. Πλαισιώνονται από ανηρτημένα σουρεαλιστικά κολάζ που φανερώνουν με κουρτίνες ανοιγμένες σε έναν τοίχο και σκάλες αποκομμένες εντοιχισμένα μέσα σε βαριές ξύλινες κορνίζες μέσα στην περίτεχνη εμφάνισή τους το αδιέξοδο της ύπαρξης, φωτογραφίες χώρων όπου συγκεκριμένα αντικείμενα αναδεικνύονται πλαστικά μέσα από την επίχρισή τους με blanco, εκτυπώσεις σε αλουμίνιο που ανατρέπουν τις καθιερωμένες ιεραρχίες και εκτυπώσεις inkjet που μεταφέρουν τον θεατή τους σε τοπία εκρηκτικά. Δείχνουν την παραδοσιακή αντιπαράθεση των καλλιτεχνών με ίδια την ύλη, το πλάσιμο, το σκάλισμα και τη χάραξή της, την ανίχνευση των απλών μορφών της αλλά και το απροσδόκητο δέσιμό τους με γωνιώδεις, βιομηχανικές, κερματισμένες φόρμες και με τη χρήση νέων τεχνολογιών που γειώνονται όμως στο πραγματικό. Φανερώνουν μέσα από τις αναζητήσεις τους αλλά και τις αντιφάσεις τους, την αυστηρότητα και την αφαιρετική ποιητικότητά τους, τη διαφορετικότητά τους, το κατεξοχήν αίτημα της σύγχρονης τέχνης και των εκφραστών της να αμφισβητήσουν τη στερεότυπη μουσειακή, συλλεκτική, χρηματιστηριακή της αξία. Χωρίς να αρνηθούν ή να απαρνηθούν τη μνήμη και τη σημασία που έχει η γνώση και η ενσωμάτωσή της μέσα στο γίγνεσθαι της δημιουργίας.

Προσπαθούν να λειτουργήσουν ως μια δύναμη που «καταστρέφει όλα όσα μας εξαπατούν», καθώς έλεγε ο Πικάσο, απελευθερώνει καλλιτέχνες και θεατές και εν τέλει τον ίδιο τον άνθρωπο από τα φορμαλιστικά και καθησυχαστικά στερεότυπα που τον αποξενώνουν από την ίδια του τη ζωή.

Info: «Rarities», ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ,ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΟ, Κολοκοτρώνη 59β και Λιμπονά (εντός στοάς Κουρτάκη) Συμμετέχουν οι: Ηλίας Σιψάς, Απόλλων Γλύκας, Κορνήλιος Γραμμένος, Παναγιώτης Μπαξεβάνης.

Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαρτίου - 13 Απριλίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτ. - Παρ. 11 π.μ. - 8 μ.μ., Σαβ. 12 - 8 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL