Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Στην τελική ευθεία η αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην τελική ευθεία η αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας

Τριάμισι χρόνια μετά την κατάρρευσή του, η αναστήλωση και η αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας μπαίνουν πλέον στην τελική τους ευθεία.

Με την υπογραφή της σύμβασης του έργου "Στερέωση, αποκατάσταση, αναστήλωση, ανάδειξη γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα" μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, και της αναδόχου εταιρείας, παρουσία τριών υπουργών, του Χρήστου Σπίρτζη, της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά και της Ηπειρώτισσας υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη χθες το απόγευμα, το ιστορικό γεφύρι, το μεγαλύτερο μονότοξο των Βαλκανίων, ετοιμάζεται να ενώσει και πάλι τις δύο όχθες του Αράχθου μέσα από ένα έργο που έρχεται να συνδέσει την ιστορική μνήμη και τις κατακτήσεις του λαϊκού πολιτισμού του παρελθόντος με τα σημερινά επιτεύγματα.

"Συμβολική αλλά ουσιαστική" χαρακτήρισε την υπογραφή η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, καθώς "το γεφύρι είναι η υλική μαρτυρία που διασώζεται για τις μελλοντικές γενιές, αλλά θα έχει ταυτόχρονα και μια νέα ταυτότητα, καθώς θα ενσωματώσει την τεχνογνωσία, τα θεσμικά ανακλαστικά και την κοινωνική συμμετοχή".

Παράλληλα τόνισε ότι "η κοινωνία της Ηπείρου είδε συμβολικά στο πέτρινο γεφύρι το δομημένο παρελθόν της, αλλά και ταυτόχρονα στην αναστήλωσή του τη δυναμική μια πολυεπίπεδης ανάκαμψης". "Τόσο με τους νέους αυτοκινητόδρομους που διατρέχουν σήμερα την Ήπειρο όσο και με την αναγέννηση της Πλάκας αυτό που βλέπουμε είναι καταρχάς η άρση των αποκλεισμών, η ενίσχυση της επικοινωνίας, αλά και η επικοινωνία ανάμεσα στο τώρα και την ιστορία".

"Είναι μια ημέρα που συμβολίζει ότι η ενότητα των υγιών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανατάξουν και τη χώρα από την καταστροφή που έγινε τα προηγούμενα χρόνια" τόνισε από πλευράς του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ενώ ανακοίνωσε ότι μετά την Πλάκα "ένα ακόμη μνημείο που έχει καταρρεύσει πριν από δεκαετίες θα πάρει τον δρόμο της αναστήλωσης" η γέφυρα του Κοράκου, ένα ακόμα μεγάλο μονότοξο γεφύρι που ανατινάχτηκε στα χρόνια του Εμφυλίου.

Με ανάρτησή της στο Διαδίκτυο η Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι "δεν αφήνουμε να ξεχαστεί η ιστορία μας. Κρατάμε ζωντανή τη μνήμη. Το Γεφύρι της Πλάκας αναστηλώνεται. Μια όμορφη μέρα σήμερα για τα Τζουμέρκα και τους ανθρώπους τους".

Η αποκατάσταση του γεφυριού της Πλάκας είναι έργο πολύπλοκο, πολυπαραμετρικό, το οποίο απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση. Οι εργασίες ξεκινούν από σήμερα κιόλας και θα συνεχιστούν εντατικά όσο το επιτρέπει ακόμα ο καιρός, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου, για να συνεχιστούν του χρόνου από τον Μάιο έως το φθινόπωρο, αφού εργασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο αρχικός προγραμματισμός προβλέπει την ολοκλήρωσή του σε δύο καλοκαιρινές περιόδους.

Εργασίες υποδομής

Έως τώρα έχουν στερεωθεί τα εναπομείναντα τμήματα του γεφυριού, έχει ολοκληρωθεί η πλήρωση της υποσκαφής του δυτικού βάθρου, όπως και η θεμελίωση του ανατολικού βάθρου μέχρι το επίπεδο του κεφαλόδεσμου. Αυτές οι εργασίες ωστόσο δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι, αφού συγκροτούν την προετοιμασία προκειμένου του χρόνου να ξεκινήσει να "σηκώνεται" το γεφύρι.

Οι προεργασίες ολοκληρώθηκαν με χρηματοδότηση κατά βάση της Περιφέρειας Ηπείρου, που ήταν και ο φορέας υλοποίησης της Αρχικής Προγραμματικής Σύμβασης για την αποκατάστασή του και με δωρεές, ενώ της υπογραφής για την υλοποίηση του έργου προηγήθηκαν η έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων της αρχιτεκτονικής και της στατικής μελέτης που εκπονήθηκαν με βάση τις προδιαγραφές της επιστημονικής κοινότητας που συγκροτήθηκε για το έργο, η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου και η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το μεγαλύτερο μέρος του γεφυριού θα κατασκευαστεί με νέα υλικά ακολουθώντας πιστά τον αυθεντικό τρόπο της αρχικής κατασκευής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL