Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Κωστής Σταφυλάκης: / Κωστής Σταφυλάκης: Πώς η αντίσταση γίνεται κανονικότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κωστής Σταφυλάκης: / Κωστής Σταφυλάκης: Πώς η αντίσταση γίνεται κανονικότητα

“Αυτό που θέλει να απευθύνει η 6ηΜπιενάλε της Αθήνας με τη θεματική “Αντί” είναι το πώς η αντίθεση, η εναντίωση, η αντιπαράθεση λαμβάνει χώρα σήμερα παντού, στην πολιτική, στην κουλτούρα, στα social media, στον ψηφιακό κόσμο, πώς στοιχειοθετείται, τι μορφές λαμβάνει, πώς κατασκευάζει ταυτότητες και υποκείμενα” αναφέρει στην "Αυγή" ο Κωστής Σταφυλάκης, που από κοινού με τους Stefanie Hessler και Poka Yio διευθύνουν και επιμελούνται τη μεγάλη αυτή εικαστική διοργάνωση που κάνει πρεμιέρα στις 26 Οκτωβρίου.

“Αφετηρία μας είναι η παραδοχή ότι στη σημερινή εποχή μια στάση αντίστασης γίνεται κανονικότητα. Το βλέπουμε στη γλώσσα των video clips, στους αντιήρωες των βιντεοπαιχνιδιών, στους ήρωες των σειρών στο Netflix, στην πολιτική κουλτούρα, όπου κινήματα αντίστασης βρέθηκαν σε θέση εξουσίας. Έτσι βρισκόμαστε σε μια στιγμή κανονικοποίησης της αντίστασης, που δεν είναι πια στο περιθώριο αλλά στο επίκεντρο της ζωής, της πολιτικής και της κουλτούρας ευρύτερα” υπογραμμίζει.

Στην 6η Μπιενάλε, που θα έχει ως κέντρο της το παλαιό κτήριο του ΟΤΕ επί της οδού Σταδίου στην πλατεία Κολοκοτρώνη και τα πέριξ, θα συμμετάσχουν τουλάχιστον εκατό καλλιτέχνες που το έργο τους καλύπτει διαφορετικές διαστάσεις του φαινομένου. Αρκετά από αυτά θα είναι αναθέσεις. Ρωτήσαμε τον κ. Σταφυλάκη πώς μπορεί να είναι γενεσιουργός καλλιτεχνική δύναμη κάτι πολύ ανησυχητικό όπως η “κανονικοποίηση της αντίστασης” κι εκείνος μας απάντησε: “Είναι πολύ σύνθετο και μπερδεμένο θέμα και σε αυτό εστιάζουμε. Να φανταστείτε πως ακόμα και ο Τραμπ θεωρεί και περιγράφει τον εαυτό του ως έναν αντιστασιακό πολιτικό απέναντι στα fake news κ.λπ. Υπάρχει ένας αντισυστημικός λόγος που μπορεί να είναι σε βάθος αντιδραστικός και να βρίσκεται σε θέση εξουσίας. Μια καλή εκδοχή που ενστερνιζόμαστε είναι η μαύρη αισθητική και το κίνημα μέσα από τη μουσική βιομηχανία που εκφράζουν μουσικοί όπως η Μπιγιονσέ. Το 'Αντί' μιλάει για πολύ αντιφατικά μεταξύ τους φαινόμενα που δεν μπορούμε να ομογενοποιήσουμε”

Την προσεχή Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται το πρώτο έργο της Μπιενάλε σε δημόσιο χώρο, στην οδό Ακαδημίας και στην αφετηρία των λεωφορείων. Πρόκειται για το Microclimatic Heat Shelter, την κινητή μονάδα «καταφύγιο» που κατασκευάζει η ομάδα The Laboratory for Microclimates από την Ολλανδία, των καλλιτεχνών Annechien Meier και Gert-Jan Gerlach που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα δουλεύοντας. Έως και το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου μια κινητή μονάδα δροσιάςμ όπως την αποκαλούν οι διοργανωτέςμ θα περιμένει τους επισκέπτες σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης, κάτι που αξίζει την προσοχή μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL