Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.9°C27.0°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
23.6°C29.0°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
22.1°C25.9°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C26.9°C
6 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
27 °C
27.3°C27.3°C
2 BF 29%
Βασίλης Παπατσαρούχας: / Βασίλης Παπατσαρούχας: "Θα ήθελα κάθε έργο μου να είναι μια μικρή καταιγίδα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βασίλης Παπατσαρούχας: / Βασίλης Παπατσαρούχας: "Θα ήθελα κάθε έργο μου να είναι μια μικρή καταιγίδα"

Η αγάπη του για τις ιστορίες τον οδήγησε να κρατά σημειώσεις, σαν μικρά ημερολόγια, ακόμα και στα περιθώρια των έργων του. Αυτή τη φορά άφησε για λίγο τα χρώματα που τόσο αγαπά και ξέρει να αναμειγνύει και να ταιριάζει θαυμαστά και βούτηξε στο μαύρο του μελανιού που χειρίστηκε με ταλέντο, χάρη και στιβαρότητα πάνω σε χειροποίητα χαρτιά.

Ο Βασίλης Παπατσαρούχας, από τους χαρισματικούς εικαστικούς μας που οι περισσότεροι γνωρίσαμε και αγαπήσαμε από τις ονειρικές εικονογραφήσεις του σε βιβλία για παιδιά, με αναγνωρίσιμη, γοητευτική γλώσσα, παρουσιάζει μια σειρά νέων έργων του που εκτίθενται έως τις 10 Φεβρουαρίου στην αίθουσα τέχνης «Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου» στον πεζόδρομο της Βαλαωρίτου.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι “Μικρές Καταιγίδες”. Μια έκθεση που περικλείει την παιγνιώδη διάθεση του ζωγράφου να αιφνιδιάσει τον θεατή και να “γραπώσει το μάτι εκεί που δεν το περιμένει”, όπως μας λέει. "Όσον αφορά τον τίτλο, η καταιγίδα είναι κάτι που ξεσπάει ξαφνικά. Θα ήθελα κάθε έργο μου να είναι μια μικρή καταιγίδα" ομολογεί.

Έργα μικρών αλλά και μεγάλων διαστάσεων, που το καθένα έχει τη δική του ιστορία, ειπωμένη με σουρεαλιστική διάθεση και στο περιθώριο κρατημένες σημειώσεις σαν ημερολόγια. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό, η αναγνωρίσιμη σκαλωσιά που ενυπάρχει και εσωκλείεται στα θέματα των έργων που ορισμένα, όπως λέει και ο ίδιος ο Β. Παπατσαρούχας, “είναι πιο αφαιρετικά, άλλα είναι πορτρέτα, ορισμένα αφορούν φίλους, ιδιότητες, σε κάποια ενυπάρχει το θεατρικό στοιχείο”. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια ο Βασίλης υπέγραψε σκηνικά και κοστούμια σε θεατρικές παραστάσεις. “Ξεπήδησαν έργα σε σχέση με την αγάπη και την τριβή μου με το θέατρο, όπως το τρίπτυχο με το τάμα της πρωταγωνίστριας, τον σκηνοθέτη και τον ενδυματολόγο ή την τριπλέτα εμπνευσμένη από το 'Περιμένοντας τον Γκοντό' του Μπέκετ".

“Μου αρέσει να παίζω, γι' αυτό και γράφω μέσα στα έργα μου, σαν να λέω κάποιες μικρές ιστορίες, να κρατώ ένα ημερολόγιο, γι' αυτό και αναγράφω ακόμα και την ώρα που το ολοκληρώνω ή στοιχεία για τον τόπο, ακόμα και για τον καιρό ή τη διάθεση εκείνης της ημέρας. Οι τίτλοι μου λειτουργούν λίγο σαν μια μικρή ιστορία”.

Για χρόνια ο Β. Παπατσαρούχας εικονογραφούσε τις ιστορίες των άλλων και έγραφε τη δική του ζωγραφίζοντας. “Έβαζα πάντα ένα μικρό αφηγηματικό κομμάτι μέσω της εικόνας αλλά και κάποια αναγνωρίσιμα σημάδια, σαν παιχνίδι”.

Στα έργα του στην αίθουσα τέχνης «Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου» συνυπάρχουν πορτρέτα αφιερωμένα στον Στέφανο Στεφάνου, αγαπημένο θείο του, τον Γιώργο Ζιάκα, τον γνωστό εικαστικό, δάσκαλο και σκηνογράφο, αλλά και τον σκύλο του Κανέλλο που τον συντροφεύει χρόνια.

“Μοιάζει να συνοψίζονται σε αυτά τα έργα σκέψεις που έχουν γίνει μόνιμες αποσκευές, πρόσωπα και ιδιότητες που έχουν γίνει αρματωσιά μου. Είναι όλα όσα αγαπώ, αυτά που με συντροφεύουν, μέσα από χαρές και λύπες”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL