Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας στην Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας στην Αθήνα

Μια έκθεση που αναδεικνύει το καλλιτεχνικό γούστο και την έκφραση του εσωτερικού κόσμου και των συναισθημάτων των Κινέζων εγκαινιάζεται στις 8 μ.μ στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Πρόκειται για την έκθεση που έρχεται από το Εθνικό Μουσείο της Κίνας και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας - Κίνας. Τίτλος της “Κινεζική Ζωγραφική Χιευι: Αριστουργήματα από το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας” που θα διαρκέσει έως και τις 14 Νοεμβρίου.

“Το Xieyi δεν είναι μόνο κινεζικό προνόμιο αλλά και προνόμιο της Δύσης και αντικατοπτρίζει το πνεύμα της εποχής μας”, δήλωσε ο Κινέζος μορφωτικός ακόλουθος, που είναι ταυτόχρονα και ο υποδιευθυντής του Εθνικού Μουσείου Τέχνης της Κίνας, μιλώντας γι' αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο έκφρασης. Ο Κινέζος αξιωματούχος υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης και διάσωσης της παραδοσιακής τέχνης της χώρας του, ενώ γνωστοποίησε πως άμεσα θα τεθεί σε ισχύ απευθείας αεροπορική πτήση Πεκίνου - Αθήνας, καθώς το ενδιαφέρον των Κινέζων για τη χώρα μας αυξάνεται συνεχώς.

Η Κατερίνα Κοσκινά, διευθύντρια του ΕΜΣΤ, καλωσορίζοντας τους Κινέζους καλεσμένους και αναφερόμενη στην έκθεση, έθιξε τον μικρό αριθμό εργαζομένων που ανέρχονται σε 18 άτομα, σημειώνοντας ωστόσο πως το μουσείο οδεύει προς την πλήρη λειτουργία του.

Το Xieyi είναι μια καλλιτεχνική ιδέα και ένα γλωσσικό σύστημα που βασίζεται στην αρχαία κινεζική αισθητική της απεικόνισης του πνεύματος των όντων. Εκφράζει συναίσθημα και πνεύμα του καλλιτέχνη επιδιώκοντας την απλότητα στο σχήμα. Αυτή η μορφή της κινεζικής τέχνης, μέσω τής τεχνικής τής γραφής και του μελανιού, καταδεικνύει την παράδοση και τη νεωτερικότητα.

Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες, Ελεύθερο στιλ ζωγραφικής, Εικονογραφία, Καλλιτεχνική Σύλληψη και αναδεικνύει την ευγενή πολυτέλεια της ακαδημαϊκής ζωγραφικής και τη ρευστή χάρη της αισθητικής εικονογραφίας.

Το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας, αφιερωμένο στη συλλογή, την έρευνα και τις εκθέσεις σύγχρονων καλλιτεχνικών έργων, οικοδομήθηκε το 1958, άνοιξε για το κοινό το 1963 και στεγάζει πάνω από 100.000 έργα διαφόρων συλλογών, τα περισσότερα από τα οποία είναι αντιπροσωπευτικά διαφόρων περιόδων, καθώς και μεγάλα έργα τέχνης Κινέζων καλλιτεχνών από το τέλος του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, τα οποία συνιστούν την ιστορία της σύγχρονης κινεζικής τέχνης. Το Μουσείο στις συλλογές του περιλαμβάνει επίσης έργα αρχαίας κινεζικής ζωγραφικής και καλλιγραφίας, διεθνή καλλιτεχνικά έργα και έργα κινεζικής λαϊκής τέχνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL