Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Η pop art "γραφή" του Χάρη Λάμπερτ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η pop art "γραφή" του Χάρη Λάμπερτ

Chuck the Big!, 1987, Acrylic on canvas, 160x260 cm

Ένας ολόκληρος κόσμος από τη μυθολογία του κινηματογράφου, των κόμικς αλλά και της ποπ μουσικής, με έντονα χρώματα και ευφρόσυνη διάθεση, πολύχρωμα πορτρέτα διάσημων σταρς, δημοφιλών μουσικών και επικές σκηνές από αγαπημένα φιλμ που άφησαν εποχή, ξαναζωντανεύουν από αύριο στις 8 μ.μ. στην έκθεση του Χάρη Λάμπερτ "Put on your dancing shoes", στο ξενοδοχείο Radisson Blu Park της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, απέναντι από το Πεδίον του Άρεως.

Ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της pop art στην Ελλάδα, ο Λάμπερτ, δημιουργεί με τη χρήση της υπεριώδους ακτινοβολίας, μια τρισδιάστατη ζωγραφική, στην οποία -ενώ αφηγείται ιστορίες - παραμύθια-, θέτει ταυτόχρονα ερωτήματα κοινωνικά και πολιτικά και απομυθοποιεί με τρόπο καυστικό και ειρωνικό την υπερκαταναλωτική κοινωνία και τον ευδαιμονισμό μιας καθημερινότητας.

Γεννημένος το 1955 στη Νέα Ζηλανδία από γονείς ελληνικής καταγωγής, έχοντας ζήσει στην Αθήνα, το Παρίσι, το Τόκιο και αλλού για μεγάλα διαστήματα, ο εικαστικός ενσωματώνει στα έργα του έναν προσωπικό κοσμοπολιτισμό. Εφευρετικός, πειραματιστής, ανήσυχος και αντισυμβατικός, δημιούργησε μια δική του πραγματικότητα με ιδιαίτερη προσωπική γραφή.

Οι σημαντικότερες φάσεις της ζωγραφικής του είναι η new pop art στο Παρίσι του 1980, με εικόνες που αντλεί από την καταναλωτική κοινωνία και πιο συγκεκριμένα από τη διαφήμιση, τη μόδα, τα computer graphics, τα σινερομάντζα, την jazz, τη rock, αλλά κυρίως την pop μουσική, τον κινηματογράφο και τα comics. Στην ενότητα αυτή συνυπάρχει το εφήμερο, η φαντασμαγορία και μια συγκρατημένη δόση ειρωνείας. Συνεχίζει με τη spiritual pop (Τόκιο, Μαδρίτη 1987) που επινοήθηκε ως διάδοχη κατάσταση της new pop και με εικαστικές διασκευές που κάνει σε έργα του Βελάσκεθ, του Ρούμπενς και του Μικελάντζελο, ολοκληρώνοντας την πορεία του με την new renaissance (Λευκωσία, Τόκυο 1993) που εστιάζει κυρίως στην προσωπογραφία καθημερινών ανθρώπων συνδυάζοντας πτυχές της σύγχρονης τεχνολογίας black light (υπεριώδης ακτινοβολία) με κλασικές και ουμανιστικές αξίες.

Ο προσωπικός κώδικας γραφής του Λάμπερτ εκπροσωπεί την αστική κουλτούρα των μεγαλουπόλεων και παραμένει έως σήμερα σύγχρονος και αναγνωρίσιμος και ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τον μύθο για να εικονογραφήσει το έργο του.

Η έκθεση με διάρκεια έως τις 31 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Radisson Blu Park Hotel, Athens -πραγματοποιείται στα πλαίσια του αφιερώματος «Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη»- που διοργανώνεται για 5η συναπτή χρονιά με επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελένης Αθανασίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL