Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Μια σκιερή ζούγκλα στον Λόφο των Νυμφών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια σκιερή ζούγκλα στον Λόφο των Νυμφών

Αργεντινός καλλιτέχνης που έχει δημιουργήσει παράδοξα εικαστικά σύμπαντα σε πολλά μέρη του κόσμου, ο Αντριάν Βιλάρ Ρόχας επισκέπτεται την Αθήνα και το Αστεροσκοπείο Αθηνών μεταμορφώνοντας το τοπίο σε ένα «Θέατρο της Εξαφάνισης», όπως το ονόμασε.

Ο 36χρονος δημιουργός φύτευε μεθοδικά εδώ και δύο μήνες σε όλη την έκταση του Αστεροσκοπείου 46.000 φυτά και σπόρους από ελληνικά θερμοκήπια, καταφέρνοντας να μεταμορφώσει από κοινού με μια πλειάδα συνεργατών και ειδικών συνεργείων τον χώρο στον Λόφο των Νυμφών.

Καλαμποκιές και καλάμια μπαμπού, φρούτα και λαχανικά, αλλά και ταπεινά αγριόχορτα, καλούν τον επισκέπτη να ταξιδέψει και να χαθεί στο σκιερό τους σύμπαν.

Αυτή ήταν και η προτροπή του καλλιτέχνη: «Περπατήστε και μη φοβηθείτε αν χαθείτε, αφεθείτε στην αναπάντεχη εμπειρία».

Παράλληλα με τη φυτεμένη εύφορη ζώνη, αναδύεται μια άνυδρη και άγονη, κατασκευασμένη από ξερούς κορμούς ελαιόδεντρων και καλαμιές.

Τα ευρήματα των ανασκαφών περικλείονται σε έντεκα μεγάλες γυάλινες βιτρίνες - εγκαταστάσεις, που σύμφωνα με τον εικαστικό παραπέμπουν στην ιστορία του επεκτατισμού και του εποικισμού.

Η εγκατάσταση "The Theater of Disappearance", μέρος μιας σειράς δράσεων του καλλιτέχνη σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής είναι μια ανάθεση του πολιτιστικού οργανισμού ΝΕΟΝ.

Για τη διαχρονικότητα επιστήμης και τέχνης μίλησε κατά τη χθεσινή ξενάγηση ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου, ενώ ο κ. Δασκαλόπουλος υπογράμμισε πως αυτή την φορά το ΝΕΟΝ προτίμησε όχι ένα μουσείο, αλλά μια “πρωτοβουλία νομαδική και περιπατητική».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 24 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL