Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Μια έκθεση θρύλος στο Βυζαντινό Μουσείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια έκθεση θρύλος στο Βυζαντινό Μουσείο

“Ένα αφήγημα που απασχολεί όλη την Ευρώπη είναι η σύνδεση του πολιτισμού σε μια νέα εποχή όπου επαναπροσδιορίζουμε τα βήματά μας. Ένας πολιτικός όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος το ήξερε. Στις σημερινές διεθνείς ανακατατάξεις ο πολιτισμός είναι αναγκαίος, η γέφυρα με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον” δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου της έκθεσης έργων της "Ομάδας Τέχνη" στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στις 7 Ιουνίου.

Η υπουργός αναφέρθηκε στην “ιστορική, πολιτική και αισθητική σημασία της έκθεσης, μέσα από την οποία αναβλύζει όλη η Ελλάδα", κάνοντας λόγο για "το πολιτικό της μήνυμα που δεν έχει χαθεί ακόμα και σήμερα. Η Ομάδα Τέχνη διακρίθηκε για την ποιότητά της και την καινοτομία της" κατέληξε.

“Η έκθεση αυτή ήταν ένα όνειρο για πάρα πολλά χρόνια” σημείωσε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, που επιμελείται από κοινού με την Όλγα Μεντζαφού - Πολύζου την έκθεση. “Η Ομάδα Τέχνη ήταν ένας θρύλος που προκάλεσε μελέτες και διατριβές για τον μοντερνισμό στην Ελλάδα, αλλά που ποτέ δεν είδαμε τα έργα της. Τώρα θα ξαναδούμε τα έργα των τριών εκθέσεων που η Ομάδα πραγματοποίησε το 1917 και το 1919 -η τελευταία στην γκαλερί La Boétie στο Παρίσι”, πρόσθεσε, αναφερόμενη στο χρονικό της εμβληματικής ομάδας των καλλιτεχνών που έχει ταυτιστεί με τη γέννηση του μοντερνισμού στην Ελλάδα και αγκαλιάστηκε από την πολιτική του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο οποίος παρίσταται στο Συνέδριο της Ειρήνης που κλείνει τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, παίρνοντας μαζί του καλλιτέχνες, “κάτι που δεν έχει ξαναγίνει”, όπως σχολίασε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης.

Τα έργα στην Εθνική Πινακοθήκη

Η υπουργός Πολιτισμού απαντώντας σε ερώτηση για το σε ποιο στάδιο βρίσκεται η επέκταση του κτηρίου της Εθνικής Πινακοθήκης μετά τη διάλυση της κοινοπραξίας, σημείωσε πως έχει υπογραφεί νέα σύμβαση έως τέλος Ιουνίου και οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά καθώς το υπουργείο δεν συμφώνησε σε οποιαδήποτε διακοπή. Όπως ανέφερε έχει ήδη παραληφθεί ολοκληρωμένη μουσειογραφική μελέτη, και μετά τις 15 Ιουνίου θα γίνει προκήρυξη διαγωνισμού για νέα ανάθεση. Διαβεβαίωσε πως δεν θα γίνουν καθυστερήσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά “είμαστε συνέχεια πάνω από το έργο. Προχωράμε σύμφωνα με το πρόγραμμα”.

Η ιστορία της Ομάδας Τέχνη

Η Ομάδα Τέχνη δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Νικόλαου Λύτρα, γιου του γενάρχη της Σχολής του Μονάχου Νικηφόρου Λύτρα. Οι περισσότεροι από τους καλλιτέχνες της Ομάδας ήταν συνομήλικοι και φίλοι του, εκτός από τον Οδυσσέα Φωκά και τον Περικλή Βυζάντιο. Ανάμεσά τους ήταν ο Κωνσταντίνος Παρθένης, ο Κωνσταντίνος Μαλέας, ο Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης, ο Λυκούργος Κογεβίνας, οι γλύπτες Μιχάλης Τόμπρος και Γρηγόριος Ζευγώλης κ.ά.

Η πρώτη τους έκθεση, κυρίως με τοπία και προσωπογραφίες, εγκαινιάστηκε την παραμονή των Χριστουγέννων του 1917 από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο και παρουσία του νεαρού βασιλιά Αλέξανδρου, όπου αγοράσθηκαν έργα που σήμερα φιλοξενούνται στη Λέσχη των Φιλελευθέρων. Ο Τύπος της εποχής χαιρέτισε την έκθεση ως αναγέννηση και αυθεντική έκφραση μιας μοντέρνας ελληνικής τέχνης.

Με την τελευταία έκθεση της Ομάδας Τέχνη, στην γκαλερί “La Boétie” στο Παρίσι, που εγκαινιάστηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1919 και πάλι από τον Βενιζέλο, τίθεται σε εφαρμογή ένας νόμος της κυβέρνησης των Φιλελευθέρων, που προέβλεπε την οργάνωση εκθέσεων στο εξωτερικό για την προβολή της χώρας.

Η έκθεση "100 χρόνια Ομάδα Τέχνη" στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, που πραγματοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα διαρκέσει έως τις 29 Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL