Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Τα δένδρα που μιλούν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα δένδρα που μιλούν

Ντένη Θεοχαράκη, «meta-synthesis»

Τα δένδρα είναι πηγή ζωής. Όσο κοινότοπη και αν ηχεί η φράση αυτή τόσο αληθινή είναι. Διακρίνεται στους μύθους των νυμφών που τα κατοικούσαν και αποδεικνύεται στις επιστημονικές έρευνες της ορθολογικής νεωτερικότητας. Κι ας προσπαθούμε να λησμονήσουμε μέσα στην αμέτρητη και βραχύπνοη υπεροψία του κυρίαρχου προτεσταντικού, καπιταλιστικού μοντέλου ανάπτυξης του σύγχρονου ανθρώπου την ταπεινή μας θέση στο πολύπλοκο και αλληλένδετο οικοσύστημα. Κι ας πασχίζουμε να υποβαθμίσουμε την καταστροφική επήρεια των οικοδομικών και οικονομικών μας δραστηριοτήτων πάνω σε καμένες και καταπατημένες δασικές και εκχερσωμένες εκτάσεις. Τα δένδρα σηματοδοτούν, συν τοις άλλοις και όχι τυχαία, με την αυτονόμησή τους στον ζωγραφικό χώρο και τον μετασχηματισμό τους σε σύμβολα του ψυχισμού μας, το πέρασμά μας στο μοντέρνο.

H εικαστικός Ντένη Θεοχαράκη προβάλλει στην τελευταία ατομική της έκθεση, στην γκαλερί Ευριπίδης, στο Κολωνάκι, τον διττό αυτό ρόλο των δένδρων. Μας ξεναγεί μέσα από τις εξπρεσιονιστικά εκπεφρασμένες και τις σχηματοποιημένες και θραυσματικές αλλά και εσωτερικευμένες φιγούρες τους στην ιστορία της διατύπωσής τους στην τέχνη από τους ρομαντικούς στον Βαν Γκογκ και στον Σεζάν ή στον δικό μας Μαλέα. Χρησιμοποιεί τις στροβιλιζόμενες και απτές φόρμες του εκφραστή της αυστριακής ομάδας της «Απόσχισης» Όσκαρ Κοκόσκα για να απεικονίσει τους κορμούς και τα κλαδιά τους με τις ίδιες γραμμώσεις που χαράζει και στα ελάχιστα πρόσωπα και τα χέρια των ανθρώπων που αντικρίζουμε. Τα παρουσιάζει έτσι ως τραγικές, ρυθμικά κινούμενες, εκρηκτικές, κραυγάζουσες και σημαδεμένες από τον χρόνο, γυναικείες μορφές -σαν τις αρχαίες νύμφες που τα κατοικούσαν, τις Αμαδρυάδες- που μας αποκαλύπτουν ταυτόχρονα με το προσωπικό της ιδίωμα τη μυστική ζωή τους.

Τα πλάθει με διαφορετικά υλικά όπως μελάνια, ακρυλικά λαδοπαστέλ, δέρμα, γραφίτες πάνω σε χειροποίητα, διάφανα γιαπωνέζικα ή κινέζικα χαρτιά, σε καμβά αλλά και πάνω σε παλιά, αναγνωρίσιμα σχέδια συναρμολόγησης αυτοκινήτων. Δείχνει έτσι τη συνάφεια του «συμπαντικού λόγου με τον λόγο της ανθρώπινης ψυχής» που διακήρυττε ο Ηράκλειτος αλλά και την ισχύ των αέναων και απαρέγκλιτων νόμων της φύσης πάνω στον τεχνολογικό πολιτισμό μας που κανένας δεν μπορεί να παραβιάσει. Χωρίς να διαπράξει μιαν ύβριν που θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξή μας.

Ντένη Θεοχαράκη, «meta-synthesis» Evripides Art Gallery, Ηρακλείτου 10 και Σκουφά, Κολωνάκι. Διάρκεια έκθεσης: 11 Μαΐου - 3 Ιουνίου. Ώρες λειτουργίας: Τρ. / Πεμ. / Παρ. 10.00 - 20.30, Τετ. 11.00 - 17.00, Σαβ. 11.00 - 16.00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL