Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

«ρειstart» σε συνεργείο της Συγγρού

Το έργο που εγκαινιάζεται απόψε, στις 8 μ.μ. και συνδυάζει ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις και περφόρμανς, αφηγείται την ιστορία ενός οικογενειακού δείπνου, με φόντο μια φανταστική πόλη, το οποίο διακόπτεται ξαφνικά από μια αστραπή.

Ένα εγκαταλελειμμένο συνεργείο αυτοκινήτων της λεωφόρου Συγγρού 114, ιστορικό κτήριο της δεκαετίας του 1920, επέλεξε η Μαριάννα Λύρα για να επιστρέψει στα εικαστικά δρώμενα ύστερα από είκοσι χρόνια σιωπής, τα οποία σπάει παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ένα έργο που είχε ζωγραφίσει πριν από δύο δεκαετίες και το οποίο πρωταγωνιστεί στο «ρειstart», που θα διαρκέσει έως και τις 30 Ιουνίου.

Το έργο που εγκαινιάζεται απόψε, στις 8 μ.μ. και συνδυάζει ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις και περφόρμανς, αφηγείται την ιστορία ενός οικογενειακού δείπνου, με φόντο μια φανταστική πόλη, το οποίο διακόπτεται ξαφνικά από μια αστραπή. H λάμψη της λειτουργεί ως στοιχείο ανατροπής, ωθώντας τις ζωγραφισμένες μορφές να εγκαταλείψουν τον δισδιάστατο καμβά και να απλωθούν ως γλυπτά στον χώρο. Αρχίζουν έτσι ένα ταξίδι μεταμόρφωσης με οδηγό τους το φως και τη σκιά και με αναφορά πάντα τον αρχικό ζωγραφικό πίνακα - «μήτρα».

Με υλικά τις ψηφιακές εκτυπώσεις εικόνων που αποτυπώνουν τα στάδια της μεταμόρφωσης των χαρακτήρων του Δείπνου, καθώς και το χαρτόνι, το μέταλλο τα συρμάτινα πλέγματα, τα υφάσματα, το φως και τη σκιά, η Μαριάννα Λύρα εμπνέεται από τον Γουίλιαμ Κέντριτζ και δημιουργεί ένα εικαστικό εγχείρημα το οποίο αποτελείται από εννέα ενότητες: Το Δείπνο, Έξοδος, Μπάρκο, Το Βιβλίο των Πράξεων, Ελεύθερη πτώση, Μνημείο, Πέρασμα, Πύρινο Δέντρο.

Οι ενότητες αυτές «διηγούνται» τις δικές τους ιστορίες και ολοκληρώνονται τόσο μέσα από οπτικοακουστικές προβολές, όσο και μέσα από τη δράση των περφόρμερ.

Ο τίτλος «ρειstart», όπως εξηγεί η καλλιτέχνις, “συμπυκνώνει την κεντρική ιδέα του έργου, καθώς αποτελείται από το ρήμα ‘ρει’, δηλαδή στον δημιουργικό χρόνο, ο οποίος είναι ταυτόχρονα παρελθόν και παρόν, και στην αγγλική λέξη ‘start’ η οποία εκφράζει το τώρα, την επιτακτική ανάγκη της έναρξης, εμπεριέχοντας συγχρόνως τη λέξη ‘art’ (τέχνη). Παράλληλα, η λέξη ‘ρει’ συνηχεί με το αγγλικό ‘re’ (ξανά) και σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της αρχικής εικόνας του δείπνου και εντέλει την ‘επανεκκίνηση’ του εγκαταλελειμμένου χώρου".

Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι Τετάρτη-Σάββατο 11-2 και 6.30-10 / Δευτέρα και Κυριακή 6.30-10 / Τρίτη κλειστά. Η περφόρμανς πραγματοποιείται από 19 Μαΐου έως 4 Ιουνίου, Δευτέρα, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 9 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δύο αντιλήψεις, δύο δρόμοι

Μετά τις Πρέσπες, η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ήταν ακόμα μία καθαρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο γραμμές: αυτή που αντιλαμβάνεται ως πρόοδο τον δημοκρατικό θεσμικό εκσυγχρονισμό της...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο