Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Τα εξώφυλλα του Γιάννη Βαλαβανίδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα εξώφυλλα του Γιάννη Βαλαβανίδη

“Η σχεδίαση ενός εξωφύλλου βιβλίου, όταν γίνεται με πραγματικό ενδιαφέρον και μεράκι, είναι μια αρκετά σύνθετη εργασία. Κατά βάθος πρόκειται για μια πρώτη ερμηνεία του βιβλίου” έγραφε το 2015 ο σπουδαίος εικαστικός και καθηγητής της ΑΣΚΤ Γιάννης Βαλαβανίδης για την έκθεσή του “Η τέχνη του εξωφύλλου”.

Στη μνήμη του μεγάλου δασκάλου, που πέθανε τον περασμένο Φεβρουάριο, εγκαινιάζεται αύριο στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έκθεση με προσχέδια εξώφυλλων, μακέτες, γραφιστικές και εικονογραφικές εργασίες του, από κοινού με έργα ζωγραφικής, ως διαφορετικές εκδοχές εικαστικής έκφρασης του ίδιου καλλιτέχνη. Η έκθεση, την οποία οργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, επιμελήθηκαν οι Πέγκυ Κουνενάκη και η Μάρθα - Έλλη Χριστοφόγλου.

“Σχεδίαζα εξώφυλλα βιβλίων επί τριάντα χρόνια. Ξεκίνησα το 1970, μέσα στη δικτατορία, όταν ο Φίλιππος Βλάχος μου πρότεινε να συνεργαστούμε στις εκδόσεις ‘Κείμενα’”, σημείωνε ο Βαλαβανίδης. “Ήταν ακριβώς η εποχή που έκανα την πρώτη μου ατομική έκθεση ζωγραφικής, ενώ με απασχολούσαν ερωτήματα σχετικά με τον κοινωνικό και τον πολιτικό ρόλο της τέχνης. Σε αυτό το κλίμα, θεωρούσα ότι οι γραφικές τέχνες προσφέρουν ένα πεδίο ευρύτερης λειτουργίας της εικαστικής έκφρασης. Αυτό ήταν και ένα από τα αρχικά μου κίνητρα, για να ασχοληθώ με τα εξώφυλλα ως ζωγράφος”.

Η εκ των επιμελητριών Μάρθα - Έλλη Χριστοφόγλου υπογραμμίζει ότι "η ενασχόλησή του με τις γραφικές τέχνες, ιδίως με τη σχεδίαση εξώφυλλων, έχει και αυτή ιδεολογικές ρίζες και ακολουθεί τις ίδιες περίπου αρχές. Καταρχάς δηλώνει έμπρακτα την αγάπη του για το βιβλίο. Και επιπλέον λειτουργεί συμπληρωματικά με τη ζωγραφική του, ως άσκηση πειθαρχίας και, ταυτόχρονα, ως πεδίο ελεύθερου πειραματισμού.

Βλέποντας σήμερα τα πολλαπλά προσχέδια, τις σημειώσεις και τις μακέτες που φιλοτεχνούσε (πάντα με το χέρι), τις χρωματικές δοκιμές, τη σχεδίαση γραμματοσειρών, καθώς και τις υπερλεπτομερείς ακουαρέλες με τα «Ψάρια του Αιγαίου» που ζωγράφισε για την ομώνυμη έκδοση, αναγνωρίζουμε τις εικαστικές ποιότητες μιας γραφιστικής δουλειάς με κάπως παλιότερες προδιαγραφές, που μπορεί ενδεχομένως να σταθεί δίπλα στο κυρίως εικαστικό έργο του καλλιτέχνη".

Η έκθεση “Γιάννης Βαλαβανίδης - Εκδοχές εικαστικής έκφρασης Ζωγραφική / Προσχέδια / Μακέτες / Εξώφυλλα βιβλίων", θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL