Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
Ένα πρωτότυπο εικαστικό δρώμενο στην πλατεία Συντάγματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένα πρωτότυπο εικαστικό δρώμενο στην πλατεία Συντάγματος

Την Πέμπτη στις 21.00, η διεθνούς φήμης εικαστικός Μαρία Φραγκουδάκη θα ξαφνιάσει τους πολίτες επιχειρώντας να πραγματοποιήσει ένα εικαστικό δρώμενο που για πρώτη φορά θα συμβεί στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μια ιδέα της ίδιας, για τις ανάγκες της οποίας συνεργάστηκε με την artist-performer Αναστασία Αργυρίου, που, μελετά την Ψυχολογία της Τέχνης.

Το βράδυ της Πέμπτης, αποτελεί ουσιαστικά την έναρξη μιας εκτεταμένης σειράς εικαστικών και διαδραστικών γεγονότων που υπογράφει η Μαρία Φραγκουδάκη. Ωστόσο,  η ίδια, επιθυμεί να μην αποκαλύψει το τι ακριβώς θα συμβεί. Το μόνο που εξηγεί είναι πως εκείνη τη νύχτα, θα «κρυφτεί» στην Πλατεία Συντάγματος και προτού όλα ξεκινήσουν, θα χαμηλώσει τα γύρω φώτα.

Ο σκοπός

Ο βασικός της στόχος είναι να ξετυλίξει το πιο βαρυσήμαντο δίλημμα στην ιστορία του Ανθρώπου. Είμαστε Ελεύθεροι ή νομίζουμε πως είμαστε; Ο Δυϊσμός της Ελευθερίας θα ξεκινήσει από τα χαμηλά και στη συνέχεια, η Φραγκουδάκη θα τον εκσφενδονίσει δημοσίως, μπροστά στα μάτια του κοινού. Το βαθύ αυτό ερώτημα, θα το ανυψώσει μέχρι και στα 3.000 εκατοστά ύψος!

Σκοπός της είναι να πιάσει το πλήθος εξαπίνης. Όπως λεει και η ίδια, «μια στιγμή αρκεί». Για να μεταμορφώσει την πρόσοψη του ιστορικού ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία». Να τραντάξει το κοινό, τις αισθήσεις και το νου. Και να πιάσει τον ανυποψίαστο πριν να προλάβει να φιλτράρει τις σκέψεις του. Προσμονή της είναι το αυθεντικό, καθαρό συναίσθημα. Η πρώτη αντίδραση.

«Εξωστρέφεια και ενδοστρέφεια εναλλάσσονται με στόχο την ισορροπία. Όψεις του εαυτού μας εκφράζονται με τους συμπολίτες μας, τους φίλους μας, την οικογένειά μας, τις ιδέες, τις πράξεις και τις κινήσεις μας μέσα στον χώρο. Αλλά ποιον χώρο;»

Η απελευθέρωση της Τέχνης και η Πλατεία Συντάγματος

Η Μαρία Φραγκουδάκη καταπιάνεται για πρώτη φορά με μία τόσο φουτουριστική διαδικασία, για την υλοποίηση της οποίας, απαιτήθηκε τρομακτικός συγχρονισμός και άριστος χειρισμός μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας. Η μέχρι σήμερα εικαστική δουλειά της, υποδέχεται την κίνηση, την οπτικοακουστική και τη διάδραση δίνοντας ακόμη περισσότερο έμφαση στην τρίτη διάσταση.

Η εικαστικός θα επιχειρήσει να μεταδώσει και πάλι Τέχνη στον θεατή της, αλλά αυτή τη φορά, με έναν τρόπο πολύ πιο ορμητικό από ότι θα το έκανε με τον καμβά της. Στην ουσία, απελευθερώνει την Τέχνη από τον κλειστό χώρο όπως είναι μια γκαλερί ή ένα μουσείο. Σε μια συμβολική δράση συνδεδεμένη με τον Δυϊσμό της Ελευθερίας, καταρρίπτει τα όρια του τοίχου και του χώρου μιας αίθουσας τέχνης και φέρνει την Τέχνη κοντά σε όλους. Προσκαλεί τους πάντες χωρίς περιορισμό, να δουν, να ακούσουν, να προβληματιστούν και να κρίνουν.

Η Πλατεία Συντάγματος δεν είναι τυχαία επιλογή. Η Φραγκουδάκη διαλέγει να ξετυλίξει το μεγάλο δίλημμα στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας. Σε ένα σημείο – κόμβο για το κέντρο της Αθήνας και ορόσημο στην ιστορία του ελληνικού έθνους και τη Δημοκρατία. Απέναντι από τη Βουλή των Ελλήνων και το Μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη, η Πλατεία Συντάγματος είναι το μεγάλο πέρασμα. Για τις εθνικές παρελάσεις αλλά και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ή ζητωκραυγής.   Είναι ο παλμός της πόλης.

«Η Ελευθερία και η Δημοκρατία είναι έννοιες πολύ μεγάλες για να είναι περιορισμένες»

#bedsheets2017
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΩΡΑ: 20.50
Τα φώτα στην Πλατεία Συντάγματος θα σβήσουν.
Ένα λευκό κρεβάτι εμφανίζεται στο πεζοδρόμιο.
Το κοινό έχει το βλέμμα του στραμμένο πάνω
στο ιστορικό κτίριο του Ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία».
Τότε, ένα σεντόνι θα αρχίσει να τυλίγεται πάνω στην πρόσοψη.
Και όλα...  θα μεταμορφωθούν.
Η συνέχεια επί της...
Λεωφόρου Αμαλίας και Βασιλέως Γεωργίου, Αθήνα 105 64
***

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL