Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Πέθανε η αρχιτέκτονας Άννα Ζόμπου-Ασημή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέθανε η αρχιτέκτονας Άννα Ζόμπου-Ασημή

Έφυγε χθες, Κυριακή 19 Μαρτίου 2017, από τη ζωή μετά από μάχη με τον καρκίνο η αρχιτέκτων-αναστηλώτρια Άννα Ζόμπου-Ασημή.
Η Αννή, όπως ήταν γνωστή στους οικείους της, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1952 και σπούδασε στο Παρίσι, στην Αρχιτεκτονική σχολή της Ecole Nationale Superiere des Beaux Arts και Πολεοδομία στο Πανεπιστήμιο Paris VIII. Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα, με τον —επίσης αρχιτέκτονα— σύζυγό της, Λάμπρο Ασημή, εργάστηκε αρχικώς στην Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδος και εν συνεχεία στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Ως αρχιτέκτων-αναστηλώτρια της τ. 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων εργάστηκε σε αναστηλωτικά έργα βυζαντινών και οθωμανικών μνημείων της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειάς της. Κυριότεροι σταθμοί της πολυετούς σταδιοδρομίας της, έως το 2012 που αφυπηρέτησε, υπήρξαν η βραβευμένη τo 1988 από την Europa Nostra αναστήλωση του Λευκού Πύργου, εν συνεχεία η αποκατάσταση του ανδρικού τμήματος του Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος) και τέλος η στερέωση και  αποκατάσταση της βασιλικής Παναγίας Αχειροποιήτου.
Παράλληλα με την αρχιτεκτονική, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, μέσο με το οποίο εξέφρασε τις προσωπικές αναζητήσεις και τις μεταφυσικές της ανησυχίες. Ζωγραφικά έργα της έχουν παρουσιαστεί σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα, Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017 και ώρα 15.00, στον ιερό ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Αρχαιολογική Υπηρεσία εκφράζουν τη θλίψη τους για την απώλεια της προσφιλούς Αννής και τα θερμά συλλυπητήρια στον σύζυγό της Λάμπη και στους οικείους της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL