Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Ελληνογερμανική σύμπραξη για την Documenta 14
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνογερμανική σύμπραξη για την Documenta 14

Στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα θα φιλοξενηθεί η Documenta 14, η οποία με τη σειρά της θα περιλάβει τμήμα μόνιμης συλλογής του ΕΜΣΤ με έργα από την ελληνική και διεθνή σύγχρονη τέχνη στο Μουσείο Fridericianum του Κάσελ. Αυτό γνωστοποιήθηκε κατά τη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου του Άνταμ Σίμτσικ, καλλιτεχνικού διευθυντή της Documenta 14, και της Κατερίνας Κοσκινά, διευθύντριας του ΕΜΣΤ, που δόθηκε στο Fridericianum.

Η Documenta 14 καλείται να απαντήσει στο ερώτημα σχετικά με το τι σημαίνει δημόσιο προϊόν στις μέρες μας σε επίπεδο καλλιτεχνικό, πολιτικό και οικονομικό. Η πρόταση του Άνταμ Σίμτσικ να διοργανωθεί από κοινού η Documenta 14 στην Αθήνα και στο Κάσελ επανεξετάζει τη θέση αυτού του θεσμού αντιστρέφοντας τον συνηθισμένο μέχρι τώρα ρόλο του οικοδεσπότη, με τη διοργάνωση μιας έκθεσης στο πλαίσιο της οποίας θα αποτελεί τον φιλοξενούμενο με την προοπτική ενός αμοιβαίου «μαθήματος από την Αθήνα».

Στις εκδηλώσεις των εγκαινίων που θα πραγματοποιηθούν από τις 6 έως τις 8 Απριλίου στην Αθήνα αναμένονται καλλιτέχνες, κριτικοί και επίσημες αντιπροσωπείες. Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι έως τις 16 Ιουλίου, ενώ στο Κάσελ θα πραγματοποιηθεί από τις 10 Ιουνίου έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

Στις δύο συμφιλοξενούσες πόλεις θα φιλοξενηθούν δράσεις από όλον τον κόσμο αναδεικνύοντας μια διαλεκτική σχέση που πρώτη φορά επιχειρείται στην ιστορία του 60χρονου εικαστικού θεσμού πάνω στον τίτλο εργασίας της έκθεσης: «Μαθαίνοντας από την Αθήνα».

Η έκθεση του ΕΜΣΤ στο Fridericianum του Κάσελ σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η συλλογή του μουσείου παρουσιάζεται στη Γερμανία. Η προσέγγιση της Κατερίνας Κοσκινά και της ομάδας επιμελητών του μουσείου εξετάζει τη συλλογή στο πλαίσιο της μακράς ιστορίας του Fridericianum, που ιδρύθηκε το 1779 ως το πρώτο δημόσιο μουσείο στην ηπειρωτική Ευρώπη, και της λειτουργίας του ως βιβλιοθήκης, ως σύγχρονου εκθεσιακού χώρου και ως γενέτειρας -εν μέσω ερειπίων- της Documenta το 1955.

Επιπλέον η ιστορία του Fridericianum ως έδρας του Κοινοβουλίου του βραχύβιου Βασιλείου της Βεστφαλίας (1807-1813) -πρώτη εκδήλωση κοινοβουλευτικής αντιπροσώπευσης στην ιστορία της Γερμανίας- λειτουργεί ως κίνητρο δημοσιοποίησης της συλλογής του ΕΜΣΤ και ένταξής της στη δημόσια συζήτηση. Υπ’ αυτήν την έννοια η συλλογή μοιράζεται αφηγήσεις, αμφισβητεί επικρατούσες αντιλήψεις και ενεργοποιεί πολιτικά αντανακλαστικά μέσω της αφοσίωσής της στη συντήρηση έργων τέχνης και στην καταγραφή της διαδικασίας παραγωγής τους.

Όσον αφορά την παρουσίαση των έργων της Documenta 14 στο ΕΜΣΤ, αυτή θα απλωθεί σε όλο το μήκος και πλάτος του κτηρίου αποτελώντας ένα υπόδειγμα για τις υπόλοιπες συνεργασίες με δημόσια ιδρύματα της ελληνικής πρωτεύουσας, όπως η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ή το Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας, εκεί όπου τον Σεπτέμβριο του 2016 εγκαινιάστηκε η Βουλή των Σωμάτων -το Πρόγραμμα Δημόσιων Δράσεων της Documenta 14- καθώς και εγκαταστάσεις του Μουσείου Μπενάκη, πολλοί αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, αρχεία, ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και χώροι που αντιπροσωπεύουν την εμπειρία της κουλτούρας του δρόμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL