Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Άφησε παρακαταθήκη το έργο και το ήθος του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άφησε παρακαταθήκη το έργο και το ήθος του

Εικαστικοί πασών των γενεών, σύσσωμη η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, που παρέμεινε κλειστή χθες σε ένδειξη τιμής στη μνήμη του και στη μνήμη του Δημήτρη Μυταρά, ο οποίος κηδεύτηκε λίγες ώρες πριν, όλοι οι καθηγητές της, οι φοιτητές του, οι φίλοι του, οι σύντροφοί του στους μεγάλους αγώνες της ανανεωτικής αριστεράς, οι ομότεχνοί του από την "Ομάδα των νέων ρεαλιστών" τότε που ξεκινούσαν, νέοι ακόμα, με όραμα και πίστη στη δύναμη της τέχνης: όλοι ήταν στο νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης για να αποχαιρετήσουν τον σπουδαίο ζωγράφο και εικαστικό Γιάννη Βαλαβανίδη, το ηλιόλουστο χθεσινό μεσημέρι αυτής της τόσο σκοτεινής για την ελληνική τέχνη ημέρας.

"Ο Γιάννης Βαλαβανίδης ανήκει πέραν των άλλων, στους καλλιτέχνες της διαρκούς αντίστασης έναντι ενός κόσμου, πρωτίστως του ευρωπαϊκού, χωρισμένου στα δύο, ιδίως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αισθάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά με τη δυτική σκέψη, τον δυτικό πολιτισμό που οδηγεί και στα κρεματόρια, αλλά και με την εναλλακτική του σοβιετικού υπάρχει πρόβλημα. Επιλέγει να κατοικήσει μέσα στα όρια ενός ανθρωποκεντρισμού" ανέφερε στον αποχαιρετισμό του ο πρύτανης της ΑΣΚΤ Πάνος Χαραλάμπους, ο οποίος τον διαδέχτηκε στο Δ' Εργαστήρι ζωγραφικής της σχολής. "Από κάπου αλλού έρχεται ο λόγος, του, η φωνή του" πρόσθεσε, "από κάποια αφώτιστα τοπία, από πυρπολημένα έγκατα της ανθρώπινης ιστορίας, του πάθους, της ξενιτιάς, της φτώχειας, της εξορίας, της απελπισίας. Το έργο του διαθέτει έναν ψυχικό τόνο, μια επιδίωξη για αλήθεια, για μια αποκρυστάλλωση βοηθητική για την κοινότητα, για την κοινωνία των πολιτών, παρ' ότι γνωρίζει ως ισορροπιστής ότι το αίτημά του είναι πλησίον της ήττας, εντός της ήττας. Αντιλαμβάνεται ότι ο άνθρωπος έχει παραδοθεί σε ηγεμονικές μηχανές, σε κυρίαρχους νόες που πολύ απέχουν από την αυθεντική κατάφαση της ζωής. Είχε εμπιστοσύνη στους ανθρώπους επειδή ήταν δημοκράτης ο ίδιος" κατέληξε, έχοντας παράλληλα επισημάνει τη στάση του απέναντι στους νέους και εξυμνώντας το έργο του.

Συγκίνηση και δακρυσμένα βλέμματα σ' αυτόν τον αποχαιρετισμό. Στα πηγαδάκια κυριαρχούσαν μνήμες από τον πλούτο του βίου και του έργου του. Αναφορές σε στιγμές δημιουργίας και χαράς, αλλά και η τραγική συγκυρία, την ίδια μέρα η ελληνική τέχνη να κηδεύει τρεις σπουδαίους εκπροσώπους της, τον Γιάννη Κουνέλη στη Ρώμη, τον Δημήτρη Μυταρά λίγες ώρες νωρίτερα και τον Γιάννη Βαλαβανίδη εκείνη την ώρα.

Δημοσία δαπάνη έγινε η κηδεία του Γιάννη Βαλαβανίδη, ελάχιστος φόρος τιμής σε έναν πολίτη μαχητή ιδανικών και ελευθερίας, υπέρμαχο της ομορφιάς. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστελνε τον δικό του αποχαιρετισμό, τουιτάροντας: “Ο Γιάννης Βαλαβανίδης, ένας μεγάλος δάσκαλος, έφυγε αφήνοντάς μας σημαντική παρακαταθήκη το έργο και το ήθος του. Συλλυπητήρια στους οικείους του".

Στο νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης βρέθηκαν για να αποχαιρετήσουν τον σπουδαίο ζωγράφο και δάσκαλο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο πρώην υπουργός Παιδείας, βουλευτής Νίκος Φίλης, ο ζωγράφος, πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτής Δημήτρης Σεβαστάκης, και οι Γιάννης Ψυχοπαίδης, Κυριάκος Κατζουράκης, Χρόνης Μπότσογλου, Κλεοπάτρα Δίγκα, Άννα Φιλίνη, Μάριος Σπηλιόπουλος, Νίκος Τρανός, Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιώργος Χαρβαλιάς, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Διονύσης Καψάλης, Μάρθα Χριστοφόγλου, Πέγκυ Κουνενάκη, Κώστας Βούλγαρης, Τζούλια Δημακοπούλου, Χριστίνα Μπαχαριάν, Νίκος Κιάος, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Λήδα Καζαντζάκη κ.ά.

Στεφάνια έστειλαν η Βουλή των Ελλήνων, η ΑΣΚΤ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ, ο Γιάννης Ρέγγας κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL