Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Α. Τσίπρας για Γ. Βαλαβανίδη:" Άφησε σημαντική παρακαταθήκη το έργο και το ήθος του"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Α. Τσίπρας για Γ. Βαλαβανίδη:" Άφησε σημαντική παρακαταθήκη το έργο και το ήθος του"

Ο Γιάννης Βαλαβανίδης, ένας μεγάλος δάσκαλος, έφυγε αφήνοντάς μας σημαντική παρακαταθήκη το έργο και το ήθος του. Συλλυπητήρια στους οικείους του, σημειώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε tweet .https://twitter.com/PrimeministerGR/status/833698229753610241

Τα βαθύτατα συλλυπητήριά του για την απώλεια του ζωγράφου και χαράκτη Γιάννη Βαλαβανίδη εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης με μια προσωπική δήλωσή του:
 
«Ο εικαστικός καλλιτέχνης και ομότιμος δάσκαλος της ΑΣΚΤ, Γιάννης Βαλαβανίδης, που πέθανε χτες, πραγμάτωσε στην καλλιτεχνική του πράξη αλλά και στον βίο του αυτό που αποκαλούμε αριστερή στάση ζωής. Εντάχτηκε από τα φοιτητικά του χρόνια σε ενώσεις της Αριστεράς, συνεργάστηκε με την Επιθεώρηση Τέχνης, δημιούργησε μαζί με συναδέλφους του (Δίγκα, Κατζουράκη, Μπότσογλου, Ψυχοπαίδη) το κίνημα των "νέων ρεαλιστών" που αντιστάθηκε με την καυστική κριτική των δημιουργημάτων του στη χούντα των συνταγματαρχών. Έφτιαξε έργα που γείωναν την τέχνη στη ζωή και αποκάλυπταν την ανατρεπτική της δύναμη. Στήριξε με συνέπεια και συνέχεια από τα παρασκήνια, πάντα ως ευγενής, σιωπηλός μαχητής, ως ένας ήπιος, ανοιχτός στα νέα κελεύσματα δάσκαλος, τη γέννηση ενός νέου κόσμου χωρίς βαρβαρότητα».  

Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού στη συλλυπητήρια δηλωση της, αναφέρει:

Ο Γιάννης Βαλαβανίδης υπήρξε πρωτεργάτης και χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Το ζωγραφικό έργο του χαρακτηρίζεται από συνεκτικότητα και εκφραστική λιτότητα. Συνδέθηκε με τη διαμόρφωση ενός ελληνικού κοινωνικού ρεαλισμού στη Ζωγραφική, έκφραση μιας καλλιτεχνικής και πολιτικής στάσης που ακολούθησε με συνέπεια στη ζωή και το έργο του, συμμετέχοντας ενεργά στους αγώνες και στις πολιτικές και κοινωνικές περιπέτειες του τόπου μας.

  Υπήρξε καθηγητής της ΑΣΚΤ και Αντιπρύτανης της Σχολής και αφιέρωσε τη ζωή του στην Τέχνη όσο και στους αγώνες για τη Δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL