Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Από το Ίδρυμα της Βουλής / Ιστορίες προσφυγιάς στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από το Ίδρυμα της Βουλής / Ιστορίες προσφυγιάς στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Τα καραβάνια των προσφύγων άλλοτε και τώρα, τις πρώτες δύσκολες ημέρες της νέας ζωής στην καινούρια καθημερινότητα, αλλά και την προσπάθεια για αποκατάσταση και ένταξη, αναδεικνύουν οι δύο φωτογραφικές εκθέσεις με τίτλο «Η Αττική Γη Υποδέχεται τους Πρόσφυγες του ’22» και «Δρόμοι επιβίωσης», που παρουσιάζονται από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 5 Μαρτίου στο Παλαιό Ταχυδρομείο του Πειραιά, σε διοργάνωση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και του Δήμου Πειραιά. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, στις 7.30 μ.μ.

Οι φωτογραφικές μαρτυρίες ανασυνθέτουν την εικόνα της νέας πραγματικότητας που διαμορφώθηκε με την άφιξη των προσφύγων και φωτίζουν προσωπικές ιστορίες προσφυγιάς στην Αττική, αλλά και στην περιοχή του Πειραιά. Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από πολλά ιστορικά αρχεία και προσωπικές συλλογές.

Εποπτικό υλικό και χάρτες συμπληρώνουν τη φωτογραφική διαδρομή. Ποιες είναι οι χώρες προέλευσης προσφύγων; Ποιοι είναι οι θαλάσσιοι και χερσαίοι δρόμοι που ακολούθησαν; Πόσοι άνθρωποι μετακινήθηκαν; Η έκθεση «Δρόμοι επιβίωσης», η οποία είχε παρουσιαστεί στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής το καλοκαίρι του 2016, παρουσιάζει φωτογραφικές καταγραφές έμπειρων και καταξιωμένων φωτορεπόρτερ, που συμμετείχαν με τον τρόπο τους, την ευαισθησία τους και τη ματιά τους στο αναγκαστικό ταξίδι -στον δρόμο της επιβίωσης- των προσφύγων. Πραγματοποιείται μάλιστα σε συνεργασία με την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστεί σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Δρόμοι Επιβίωσης: Το προσφυγικό ζήτημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL