Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
3 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
24.4°C28.8°C
6 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 94%
Το ελληνικό animation δίνει ραντεβού με το μέλλον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ελληνικό animation δίνει ραντεβού με το μέλλον

Αισιόδοξοι και με διάθεση εξωστρέφειας και οργανωτική ετοιμότητα εμφανίστηκαν οι Έλληνες δημιουργοί και κινηματογραφιστές κινουμένων σχεδίων κατά τη χθεσινή παρουσίαση του συλλεκτικού κομψού τόμου με την ιστορία του ελληνικού animation που συμπλήρωσε, το 2015, εβδομήντα χρόνια ζωής. Τίτλος του “70 χρόνια δημιουργίας ελληνικών κινουμένων σχεδίων”, αναφορά στους δημιουργούς, τα έργα και τις δράσεις και μ' ένα ενωτικό εξώφυλλο που χωράει όλους τους ήρωες και τους χαρακτήρες ελληνικών ταινιών animation που ζωντάνεψαν αυτά τα εβδομήντα χρόνια, χαρίζοντας από το 1945 έως και το 2015, γέλιο και χαρές σε πολλές γενιές.

Σύμφωνα με την Οργανωτική Επιτροπή Δράσης “70 χρόνια δημιουργίας ελληνικών κινουμένων σχεδίων”, αποτελούμενη από τους Αναστασία Δημητρά, Παναγιώτη Κυριακουλάκο και Άγγελο Ρούβα, έχει ήδη δημιουργηθεί η ανάπτυξη των δομών παραγωγής για την παρουσίαση, διανομή και αγορά του ντόπιου προϊόντος από το εξωτερικό. Ήδη έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις, ανταλλαγές και συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ.

Στη στήριξη της γοητευτικής αυτής τέχνης επέμεινε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος διευκρινίζοντας πως “θα είναι από τα εξαγώγιμα είδη πολιτισμού στο προσεχές έτος Ελλάδας -Κίνας για το 2017”. Μίλησε για το “επίτευγμα της εξωστρέφειας των Ελλήνων δημιουργών μέσω διεθνών συμπαραγωγών και την ελληνική ισότιμη παρουσία σε διεθνείς διοργανώσεις. Ο τομέας του animation βρίσκεται σε αναπτυξιακή δυναμική και η ΓΓΕΕ θα συνεχίσει να το στηρίζει, τοποθετώντας το μαζί με τη χώρα στην καρδιά του χάρτη της διεθνούς οπτικοακουστικής παραγωγής” κατέληξε ο κ. Κρέτσος.

Ήταν στις αρχές του 1945 όταν ο Σταμάτης Πολενάκης παρουσίασε για πρώτη φορά στο έκπληκτο αθηναϊκό κοινό, την αντιφασιστική, σατιρική ταινία μικρού μήκους “Ο Ντούτσε αφηγείται” .

“Από το πρώτο ελληνικό έργο εμψύχωσης μέχρι σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Ειδικά τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά κινούμενα σχέδια γνωρίζουν πρωτόγνωρη ανάπτυξη” αναφέρει ο πρόεδρος της "Ασίφα Ελλάς", της Ελληνικής Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων, Βασίλης Καραμιτσάνης. Πρόσθεσε μάλιστα πως “στα χρόνια της κρίσης μια νέα δυναμική γενιά δημιουργών παράγει έργα που προβάλλονται και βραβεύονται διεθνώς για την ανάδειξη νέων αισθητικών δρόμων αλλά και για την αιχμηρή συχνά θεματολογία τους”.

Έλληνες δημιουργοί animation και σκηνοθέτες κινουμένων σχεδίων, όπως ο Άγγελος Ρούβας, με σπουδές αρχιτεκτονικής, που δημιούργησε το πρώτο τμήμα κινουμένων σχεδίων στην κρατική τηλεόραση, συνεργάστηκε σε δύο μεγάλου μήκους ταινίες με κινούμενα σχέδια παραγωγής Στίβεν Σπίλμπεργκ και Universal Pictures, δημιούργησε τους βασικούς χαρακτήρες και ανέλαβε την οργάνωση της παραγωγής της πρώτης ελληνικής σειράς κινουμένων σχεδίων Πανδώρα και Πλάτωνας, βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία της ιστοσελίδας greekanimation.com που περιλαμβάνει την ιστορική έρευνα της αγαπημένης αυτής τέχνης αλλά και ό,τι νέο συμβαίνει στον χώρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL