Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΤΕΧΝΙΑΣ / "Η τέχνη γίνεται ιερή" στα Γιάννενα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΤΕΧΝΙΑΣ / "Η τέχνη γίνεται ιερή" στα Γιάννενα

Σπάνια έργα εκκλησιαστικής αργυροχοΐας, λαμπρά δείγματα της ηπειρώτικης τέχνης, παρουσιάζονται στην έκθεση «Όταν η τέχνη γίνεται ιερή», η οποία εγκαινιάζεται σήμερα, στις 6.00 μ.μ., στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στα Ιωάννινα.

Η έκθεση, που συνδιοργανώνεται από τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, τον Δήμο Ιωαννιτών και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, αποτελεί συνέχεια της έκθεσης «Η τέχνη του ασημιού των Ιωαννίνων», που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο «Νέα Ιερουσαλήμ» της Μόσχας, στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.

Τα έργα, που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα έως σήμερα, προβάλλονται σε ενότητες που παραπέμπουν στην πορεία από τη Γέννηση στην Ανάσταση, ενώ παράλληλα, στο εσωτερικό κάθε ενότητας, σε διάλογο με τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου, γίνεται ειδική αναφορά στην εξέλιξη της ηπειρώτικης αργυροτεχνίας, στους επώνυμους τεχνίτες και τους μεγάλους δωρητές. Η έκθεση ολοκληρώνεται με αναφορά στη νεότερη και σύγχρονη παραγωγή.

Σημειώνεται ότι σε αυτήν περιλαμβάνονται μοναδικά εκθέματα, όπως το επιχρυσωμένο Ευαγγέλιο του Χριστόδουλου Πανταζή, το Ιερό Ποτήριο με την υπογραφή του Αναστάσιου Σουγδουρή ή ο ενυπόγραφος Σταυρός του Αθανάσιου Τζημούρη, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό. Τα έργα προέρχονται από τις συλλογές της Μητρόπολης, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και από ιδιωτικές συλλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL