Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Γιάννα Ανδρεάδη: Αθήνα Θέα ή Θεά;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννα Ανδρεάδη: Αθήνα Θέα ή Θεά;

Μια ευκαιρία να δουν την πόλη τους κυριολεκτικά όπως δεν την έχουν ξαναδεί ποτέ θα έχουν οι επισκέπτες της έκθεσης ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ, ένα πρότζεκτ της Γιάννας Ανδρεάδη που εγκαινιάζεται σήμερα στις 8 μ.μ. στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 29/1.

Πώς είναι δυνατόν να μην έχουν δει οι Αθηναίοι την πόλη τους; Η εικαστικός Γιάννα Ανδρεάδη, που από το 1978 ζει και εργάζεται στη Γαλλία, ξεκίνησε από το 2013 να συγκεντρώνει φωτογραφίες που αποτυπώνουν τη θέα του αστικού τοπίου μέσα από το παράθυρο του ιδιωτικού χώρου. Καλώντας γνωστούς και αγνώστους, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να της αποστείλουν φωτογραφίες με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές, συγκέντρωσε χιλιάδες φωτογραφίες από 520 διαφορετικές ανθρώπινες ματιές, που καλύπτουν το σύνολο του Λεκανοπεδίου.

"Κάθε οπτική γωνία είναι μοναδική και καινοφανής", τόνισε, εξηγώντας παράλληλα ότι "το παράθυρο ορίζει μια σύνθεση του αστικού τοπίου, συνδέοντας με αυτόν τον τρόπο τη ζωγραφική με τη φωτογραφία".

Παράλληλα, όπως εξήγησε παρουσιάζοντας την έκθεση, η ιδέα του "συμμετοχικού έργου τέχνης" την γοητεύει, καθώς είναι ανοιχτό σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς. Όσο για τον τίτλο, η ίδια επέλεξε την κεφαλαιογράμματη γραφή, προκειμένου ο επισκέπτης να αποφασίσει αν θα τονίσει "Θέα" ή "Θεά".

Από τη μεριά του, ο Σταύρος Πετσόπουλος, που εξέδωσε τον κατάλογο στην "Άγρα", τόνισε πως πρόκειται για "μια αφήγηση που γράφει ιστορία για την εποχή που ζούμε, αποτυπώνοντας τα ίχνη της κρίσης στο σώμα της πόλης". Ακόμη, η Ειρήνη Γρατσία, εκπρόσωπος της Monumenta, που συμμετείχε στο πρότζεκτ, παρατήρησε πως "ήταν ένας θαυμάσιος τρόπος επικοινωνίας με την πόλη, το κτιριακό της απόθεμα και τις ιστορίες του".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL