Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
ΝΕΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ / Η "σιωπηλή παρουσία" του Γιώργου Ζογγολόπουλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΕΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ / Η "σιωπηλή παρουσία" του Γιώργου Ζογγολόπουλου

Σαράντα πέντε χρόνια μετά, τα γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου επιστρέφουν στους χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, όπου το 1971 είχε εκθέσει τα πρωτοποριακά τότε φωτοκινητικά του έργα. Αυτή τη φορά, σε συνομιλία με έργα των "κληρονόμων" του, γλυπτών και ζωγράφων που εμπνεύστηκαν ή επηρεάστηκαν από τον Ζογγολόπουλο, κάποτε χωρίς καν να το γνωρίζουν, που συμμετέχουν στην έκθεση Σιωπηλή παρουσία, η οποία εγκαινιάστηκε χθες και θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως τις 28 Ιανουαρίου.

"Χάρη στη δημόσια γλυπτική του, αισθανόμαστε όλοι οικείο το έργο του, ακόμη και χωρίς να το συνειδητοποιούμε" παρατήρησε ο διευθυντής του Ιδρύματος Ζογγολόπουλου Άγγελος Μωρέτης, "κι αυτό εξηγεί τον τίτλο της έκθεσης".

Η συνομιλία 22 σύγχρονων καλλιτεχνών, γλυπτών και ζωγράφων, με το έργο του γίνεται απρόθετα, μέσα από τις "εκλεκτικές συγγένειες" που εντόπισε η έρευνα της επιμελήτριας Ίριδας Κρητικού σε καλλιτέχνες ή συγκεκριμένα έργα που επελέγησαν. "Κανένα έργο δεν φιλοτεχνήθηκε ειδικά για την έκθεση" υπογράμμισε η ίδια.

Η έκθεση ξεκινά με μια "πύλη στο παρελθόν", όπου παρουσιάζονται ορισμένα από τα έργα της έκθεσης του 1971, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει ένα άτιτλο του 1969 (ανοξείδωτος χάλυβας, πλεξιγκλάς, φως), που σχηματίζει το διάσημο (και ταυτισμένο με τις προδικτατορικές Μαραθώνιες Πορείες) σήμα της ειρήνης.

Η συνέχεια, που εκτείνεται σε δύο αίθουσες, δομεί τη συνομιλία των έργων του δασκάλου με τους νέους με γεωμετρικά κριτήρια: καμπύλες και επίπεδα. Τοποθετημένα σε συστάδες, τα έργα "μοιάζουν με παρέες που συζητάνε" παρατηρεί ο Αγγ. Μωρέτης. Ανάμεσα σε αυτές τις παρέες, μια φωτεινή φιγούρα του Γιώργου Λάππα, που θεωρούσε τον Ζογγολόπουλο δάσκαλό του, αλλά και τα Λεμόνια της Αφροδίτης Λίτη. "Ο Ζογγολόπουλος αγαπούσε τους νέους και θα ήταν χαρούμενος γι' αυτή τη συνύπαρξη" παρατήρησε ο Γιώργος Χουλιαράς, που συμμετέχει με έργα του στο πλευρό έξι μαθητών του. Στην έμπνευση που τους προσέφερε η γεωμετρικότητα και η αφαίρεση του Ζογγολόπουλου αναφέρθηκαν, από την πλευρά τους, οι ζωγράφοι Γιάννης Αδαμάκος και Στέλλα Μελετοπούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL