Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Μοναδικές εικόνες από την Τρετιακόφ στην Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μοναδικές εικόνες από την Τρετιακόφ στην Αθήνα

Σημαντικά έργα της ρωσικής αγιογραφίας και θρησκευτικής τέχνης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ο επισκέπτης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου μαζί με την περίφημη εικόνα της Ανάληψης του Αντρέι Ρουμπλιόφ, την παρουσίαση της οποίας εγκαινίασαν τον περασμένο Μάιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Ανάληψη του Ρουμπλιόφ, ως πρόδρομο έργο, έδωσε μια μικρή εικόνα της ρωσικής θρησκευτικής τέχνης που παρουσιάζεται τώρα εκτεταμένα και μέσα από σημαντικούς εκπροσώπους της στην έκθεση "Εικόνες από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ. Η Ρωσική Ζωγραφική εικόνων μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης", την οποία εγκαινίασε τη Δευτέρα το βράδυ ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

Πρόκειται για μοναδικά έργα, που έφτασαν στην Αθήνα από την περίφημη Μοσχοβίτικη Πινακοθήκη στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους "Ρωσία - Ελλάδα 2016", μέσα από τα οποία αναδεικνύεται ο μοναδικός χαρακτήρας της ρωσικής θρησκευτικής τέχνης, η στενή σχέση της με τη βυζαντινή παράδοση αλλά και τα σημεία διαφοροποίησής της από τις βυζαντινές ρίζες.

"Είναι μια έκθεση που δένει την Ελλάδα και τη Ρωσία, τονίζει τις σχέσεις των δύο χωρών όπως αναπτύσσονται στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους 'Ελλάδα - Ρωσία', που συνεχίζεται και τελειώνει σύντομα. Είμαστε βέβαιοι ότι οι ανταλλαγές θα συνεχιστούν και σε άλλα επίπεδα και με άλλες μορφές και οι σχέσεις των δύο χωρών θα ενισχυθούν περαιτέρω" επισήμανε ο υπουργός Πολιτισμού στα εγκαίνια, υπογραμμίζοντας ότι "αυτή η έκθεση κατέστη δυνατή προφανώς χάρη στις προσπάθειες της Πινακοθήκης Τρετιακόφ και του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου μας και των ανθρώπων που συνεργάστηκαν αρμονικά στις δύο χώρες. Πρέπει επίσης να πω πως την έκθεση αυτή υποστήριξε σημαντικά το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων / Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας και προσωπικά ο κύριος Φωτάκης".

Δεκατέσσερις φορητές εικόνες, ορισμένες εντυπωσιακού μεγέθους, δύο ξυλόγλυπτα, ένα ζεύγος βημόθυρων και μία σύνθεση τμήματος εικονοστασίου σε μικρή κλίμακα, έργα αντιπροσωπευτικά των τάσεων και των εργαστηρίων της ρωσικής θρησκευτικής ζωγραφικής που καλύπτουν τέσσερις αιώνες δημιουργίας, από το δεύτερο μισό του 15ου αιώνα έως τον 19ο αιώνα, έστειλε η Μοσχοβίτικη Τρετιάκοφ στην Αθήνα. Ανάμεσά τους ο επισκέπτης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει έργα μερικών από τους σημαντικότερους Ρώσους ζωγράφους, όπως του Dionisy (περί το 1440-1502), εκφραστή της ρωσικής πνευματικότητας στην αγιογραφία του ύστερου 15ου αιώνα, αλλά και του Simon Ushakov (1626-1686), ο οποίος εισήγαγε στοιχεία της δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής στην παραδοσιακή ρωσική αγιογραφία των τελευταίων δεκαετιών του 17ου αιώνα.

Ξεχωρίζουν επίσης η εικόνα της Φιλοξενίας του Αβραάμ - αλληγορίας της Αγίας Τριάδος, έργο των μέσων του 16ου αι., που αποτελεί αξιόλογο δείγμα της μοσχοβίτικης αγιογραφίας, οι υπερμεγέθεις εικόνες του «Επί σοι Χαίρει» (τέλους 16ου αι. - αρχών 17ου αι.), της Δευτέρας Παρουσίας (β' μισού 16ου αι.), του Χριστού ως «Σοφίας του Θεού» (β' μισού 16ου αι.), αλλά και η εικόνα της Θεοτόκου «Απροσδοκήτου Χαράς» (α'μισού 19ου αι.), στην οποία εικονίζονται πολλοί εικονογραφικοί τύποι της Παναγίας από τις πολυάριθμες εικόνες της που λατρεύονται στη Ρωσία ως θαυματουργές. Τέλος, μία σύνθεση από έντεκα μικρότερες εικόνες σχηματίζει τμήμα φορητού εικονοστασίου, παραπέμποντας στα επιβλητικά τέμπλα των ρωσικών ναών.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL