Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.9°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C18.3°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.3°C16.9°C
3 BF 51%
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ / Γυναικεία εικαστική δημιουργία στη Σίφνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ / Γυναικεία εικαστική δημιουργία στη Σίφνο

Μπορεί η Εθνική Πινακοθήκη να παραμένει κλειστή, επιχειρεί όμως να εξισορροπήσει με τη δραστηριοποίηση των παραρτημάτων της, αλλά και με τη γενικότερη δραστηριοποίησή της στην περιφέρεια. Έτσι, στις 10 Αυγούστου, στο Παλιό Σχολείο του Κάστρου της Σίφνου εγκαινιάζεται η έκθεση «Γυναικεία δημιουργία - από τα άδυτα της Εθνικής Πινακοθήκης», μια μικρή αλλά αξιόλογη έκθεση με έργα 22 Ελληνίδων καλλιτεχνών, που επέλεξε η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Λίνα Τσίκουτα. Πρόκειται για γυναίκες δημιουργούς της μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης και τα έργα τους προέρχονται από τις συλλογές της Πινακοθήκης.

Τοπία της υπαίθρου ή του αστικού περιβάλλοντος, εσωτερικοί χώροι, νεκρές φύσεις, πορτρέτα, γυναικεία γυμνά, ομαδικές προσωπογραφίες, αφηρημένες συνθέσεις, αφαιρετικές αναπτύξεις, γεωμετρικά σχήματα αποτελούν ένα δείγμα της ποικιλομορφίας της γυναικείας δημιουργίας.

Στην έκθεση της Σίφνου συνυπάρχουν καταξιωμένες καλλιτέχνιδες, με συχνά πρωτοποριακό έργο, με δημιουργούς λιγότερο γνωστές ή και άγνωστες.

Έτσι, παρουσιάζονται, από την πιο παλιά γενιά, οι γλύπτριες Μπέλλα Ραφτοπούλου και Φρόσω Ευθυμιάδη-Μενεγάκη, ενώ κυριαρχούν εκείνες της γενιάς του 1950-1960, όπως οι Ντιάνα Αντωνακάτου, Ειρήνη Απέργη, Ιωάννα Ασμάνη, Μαρία Ράμφου, Τίτα Κριεζή, Ευδοξία Ψυρροπούλου-Καράγιαννη. Στη γενιά του 1970 ανήκουν οι Νανά Ησαΐα, Χαρίκλεια Μυταρά, Υβόννη Συρμοπούλου, Ελεωνόρα Αρχελάου, Χριστίνα Ζερβού, Φρειδερίκη Δουβή, Χαρά Τζάννη-Γκίνερουπ, Σοφία Βάρη, Αναστασία Γιαννίση, καθώς και οι νεότερες Λήδα Παπακωνσταντίνου και Μαριάννα Στραπατσάκη. Από τη γενιά του 1980 και 1990 παρουσιάζονται έργα των Ειρήνης Ηλιοπούλου, Ρηνιώς Κυριαζίδη - Μουρέλου και Κατερίνας Μαρούδα.

Η έκθεση «Γυναικεία δημιουργία - από τα άδυτα της Εθνικής Πινακοθήκης» αποτελεί συνέχεια της συνεργασίας με τον δήμο Σίφνου που ξεκίνησε εδώ και πέντε χρόνια, με καλοκαιρινές εκθέσεις της Εθνικής Πινακοθήκης στο νησί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL