Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
ARBIT CITY GROUP / Τέχνη και πόλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ARBIT CITY GROUP / Τέχνη και πόλη

Από την παρέμβαση του Mmine Group στη Στοά Μπρόντγουεϊ

Οι Arbit City Group είναι μία εικαστική ομάδα που επικεντρώνει τη δράση και τον προβληματισμό της στον δημόσιο χώρο. Η ομάδα συγκροτήθηκε το 2011 στην Αθήνα, από τους Κρήνη Δημοπούλου, Δήμητρα Δημοπούλου, Μανώλη Δασκαλάκη-Λεμό, Γιάννη Μουράβα και Νατάσα Ευσταθιάδη, όταν όλοι τους ήταν ακόμη φοιτητές στη Σχολή Καλών Τεχνών. Για τη δραστηριότητά της μιλούν στην "Αυγή" η Κρήνη Δημοπούλου και ο Μανώλης Δασκαλάκης-Λεμός.

"Η δουλειά μας έχει να κάνει με τη σχέση συλλογικού ασυνείδητου και δημόσιας τέχνης. Το 2011 τυπώσαμε ένα βιβλίο 56 σελίδων που επιχειρεί μια καταγραφή των δρόμων του κέντρου της Αθήνας γύρω απ' την πλατεία Βάθης και αφορά δρόμους που έχουν πάρει τα ονόματά τους από ξένους φιλέλληνες και διαφωτιστές. Είναι ένα σχόλιο πάνω στη διαδικασία με την οποία δίνεις ένα όνομα σ' έναν δρόμο προσπαθώντας να μνημονεύσεις κάποιον, δημιουργώντας παράλληλα ένα πρότυπο στο συλλογικό ασυνείδητο και, όταν με τον χρόνο οι συνθήκες αλλάζουν, δημιουργείται μια αντίφαση και μια σύγκρουση μεταξύ προτύπου και εικόνας του περιβάλλοντος χώρου".

Από την πρώτη στιγμή η ομάδα προσανατολίστηκε στην παρέμβαση με στόχο την έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη και δούλεψε μαζί με ανήλικους κρατούμενους:

"Τον Ιούνιο του 2011 δουλέψαμε μαζί με το σχολείο των φυλακών ανηλίκων Αυλώνα. Μαζί με τον Βασίλη Παπαγεωργίου και τους ίδιους τους κρατούμενους ζωγραφίσαμε τον τοίχο, διαστάσεων 52x4,5μ. του προαύλιου χώρου των φυλακών. Τους ρωτήσαμε τι θα ήθελαν οι ίδιοι να βλέπουν, εκτυπώσαμε διάφορα τοπία, όπως μια παραλία με αμμουδιά, και τα φτιάξαμε. Παράλληλα ζωγραφίσαμε και τα σχέδια από τα τατουάζ που φτιάχνουν μόνοι τους, κάποια μονόχρωμα τετράγωνα και μια οπτική ψευδαίσθηση στις γωνίες του τοίχου. Δουλέψαμε εκεί δύο εβδομάδες και καταλάβαμε ότι ένα βασικό πρόβλημα στη φυλακή είναι ότι τα παιδιά δεν επιλέγουν να προαυλίζονται.

Συνεργαζόμαστε περιστασιακά και με άλλους, αλλά η ομάδα έχει συγκεκριμένα μέλη με μια κοινή ιδεολογική κατεύθυνση στα πράγματα. Πιστεύουμε ότι η τέχνη πρέπει να έχει ένα κοινωνικό πρόσωπο. Από μόνη της η στάση που κρατάς μέσα από τις επιλογές σου είναι και μια δήλωση", καταλήγουν.

Έναν χρόνο νωρίτερα, το 2010, οι δύο συνομιλητές μας, μαζί με την Δήμητρα Δημοπούλου, είχαν ήδη ξεκινήσει να δουλεύουν ως Mmine Group. Οι Mmine Group δεν έχουν τόσο αυστηρή θεματική, αλλά σχεδόν πάντα τα έργα τους είναι σχετικά με τον χώρο ή το πλαίσιο στο οποίο παρουσιάζονται.

"Δεν αποκαλούμασταν από την αρχή ομάδα. Τα πράγματα ήρθαν από μόνα τους. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να λειτουργούμε μόνοι μας σε όλα τα επίπεδα. Μας ενδιαφέρουν οι ανεξάρτητες δομές που προσπαθούν να λειτουργήσουν αυτόνομα".

Οι συνομιλητές μας διευκρινίζουν ότι οι δύο ομάδες έχουν λίγο διαφορετική θεματική και κατεύθυνση και, αν και δημιουργήθηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, πλέον συνυπάρχουν. Οι ίδιοι πιστεύουν ότι «σήμερα επιτάσσεται να λειτουργείς ομαδικά. Στις ομαδικές δουλειές υπάρχουν πολλά μυαλά που συνεργάζονται, οπότε θίγονται εκτενώς όλα τα ζητήματα που αφορούν ένα έργο, γιατί πάντα κάποιος σκέφτεται αυτό που δεν έχουν σκεφτεί οι άλλοι. Αυτό που προκύπτει είναι μια συλλογική οπτική που διαμορφώνει ένα έργο».

Η ομάδα έχει έρθει σε επαφή με το σινεμά "Αλεξάνδρα" και από τον Σεπτέμβρη "θα συνεχίσουμε να επιμελούμαστε το εικαστικό εγχείρημα 'Αλεξάνδρα' στη θεματική 'Σινεμά και αντιπαροχή', όπου θα παρουσιάζεται ένα έργο ενός νέου καλλιτέχνη, το οποίο θα αλλάζει κάθε δύο εβδομάδες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL