Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ένα μνημείο για το σύγχρονο γκέι κίνημα

Σε μια κίνηση μεγάλου συμβολικού βάρους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα με επίσημη δήλωσή του ανακήρυξε "εθνικό μνημείο" το ιστορικό γκέι μπαρ Stonewall Inn της Νέας Υόρκης, όπου στις 28 Ιουνίου 1969 η αντίσταση των ομοφυλόφιλων θαμώνων του στην έφοδο της αστυνομίας κατέληξε σε πολυήμερη μεγάλης έκτασης εξέγερση στους δρόμους γύρω από το μπαρ, καθώς το εξαγριωμένο πλήθος πολιόρκησε τους αστυνομικούς που αναγκάστηκαν να καταφύγουν μέσα στο οίκημα, αναποδογύρισε αστυνομικά οχήματα και τους έβαλε φωτιά. Η "εξέγερση του Στόουνγουολ" θεωρείται η ληξιαρχική πράξη γέννησης του σύγχρονου ομοφυλόφιλου και, ευρύτερα, ΛΟΑΤΚΙ κινήματος.

Η κίνηση αυτή του προέδρου Ομπάμα, που έρχεται την επαύριο της μαζικής σφαγής στο Ορλάντο, έχει στόχο την θεσμική αναγνώριση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, μέσω ενός εθνικού μνημείου αφιερωμένου σε αυτήν: "Το Στόουνγουολ είναι το πρώτο από τα εθνικά μας μνημεία που αφηγούνται την ιστορία των αγώνων για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ", δήλωσε. "Τα εθνικά μας μνημεία πρέπει να αντικατοπτρίζουν την πλήρη ιστορία της χώρας μας, τον πλούτο, την ποικιλία και τη μοναδικότητα του αμερικανικού πνεύματος που πάντα μας χαρακτήριζε. Ότι ενωμένοι είμαστε δυνατότεροι".

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα φέτος ο Μπάρακ Ομπάμα είχε ανακηρύξει εθνικό μνημείο ένα μουσείο όπου φυλάσσονται τεκμήρια του γυναικείου κινήματος, προκειμένου να τιμηθεί ο αγώνας των γυναικών για την ισότητα.

Εκτός από το ίδιο το Stonewall Inn, η ανακήρυξη του εθνικού μνημείου καλύπτει και τους γύρω δρόμους όπου έλαβαν χώρα οι συγκρούσεις με την αστυνομία, καθώς και το γειτονικό πάρκο Κρίστοφερ, όπου από το 1992 έχει ανεγερθεί το γλυπτό του Τζορτζ Σίγκαλ Ομοφυλόφιλη απελευθέρωση, προκειμένου να τιμηθούν τα γεγονότα του 1969 και η σημασία τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα τιμά κάθε χρόνο την επέτειο της εξέγερσης του Στόουνγουολ διοργανώνοντας σε όλο τον κόσμο το Gay Pride Parade.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Επιτελικό ξέπλυμα

Όσο θορυβώδης είναι η κυβέρνηση στην «πάταξη της ανομίας» και την κλιμακούμενη αποχαλίνωση της αστυνομικής αυθαιρεσίας, άλλο τόσο διακριτική είναι όταν τακτοποιεί τις δουλίτσες της και όταν εξυπηρετεί τους κολλητούς της. Και πάντα έχει και μια ηθική δικαιολογία να επικαλεστεί.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο