Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Τόμεκ Γιοβάνης: "Μου αρέσουν οι σουρεαλιστικές ιστορίες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τόμεκ Γιοβάνης: "Μου αρέσουν οι σουρεαλιστικές ιστορίες"

Του αρέσουν οι σουρεαλιστικές και ακραίες ιστορίες και δεν κρύβει πως από μικρός είχε την τάση να σχεδιάζει και να αγαπά τους σούπερ ήρωες.

Τιμώμενος καλλιτέχνης του φετινού φεστιβάλ κόμικς Comic Dom Con, που κάνει σήμερα πρεμιέρα στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ο Τόμεκ Γιοβάνης έχει σχεδιάσει την κεντρική αφίσα που αποτυπώνει μια ενδεκάδα ποδοσφαίρου, καθώς φέτος το φεστιβάλ συμπληρώνει έντεκα χρόνια διαδρομής. Μάλιστα οι ποδοσφαιριστές παραπέμπουν σε ήρωες κόμικς.

Γεννημένος στην Πολωνία από Έλληνα πατέρα και Πολωνέζα μητέρα, ο Τόμεκ, που σημαίνει Θωμάς στα ελληνικά, μεγάλωσε με κόμικς που στη χώρα έχουν ισχυρή παράδοση και ιστορία, που ξεκινά πολύ πριν από τον πόλεμο.

Ήταν ιστορίες για παιδιά και νέους. Όταν ήρθε στην Ελλάδα και έφτασε η ώρα να δώσει εξετάσεις μετά το λύκειο, επέλεξε το τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας, με ειδικότητα το animation. Έτσι ασχολήθηκε με τη γραφιστική, τις μεταξοτυπίες, την παραγωγή στο animation "Πανδώρα και Πλάτων", έκανε διαφημιστικά, κόμικς άλμπουμ, σχεδίασε τη δημοφιλή σειρά κόμικς Κουλούρι (εκδόσεις JemmaPress) και το fanzine Ηehe. Εικονογράφησε επίσης το μυθιστόρημα "...Και τον έπλασε σύμφωνα με τη δική του εικόνα" της Μυρτώ Γεωργίου-Νίλσεν (εκδόσεις Editions Synergie). Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τα έργα του έχουν βραβευθεί στα ΕΒΓΕ, στα Comicdom Awards και σε διεθνείς διαγωνισμούς.

"Στην αρχή έκανα κόμικς για χόμπι. Τώρα νιώθω πολλή χαρά όταν κάποιος αναγνώστης περιεργάζεται, ξεφυλλίζει και διαβάζει τις ιστορίες μου", αναφέρει και δεν παραλείπει να συμπληρώσει πως στα κόμικς που φτιάχνει δεν κρύβει πως είναι ο εαυτός του. Με αδυναμία στα παιδιά, για τα οποία πάντα ήθελε να φτιάξει ένα κόμικ με ελληνικά χαρακτηριστικά, σημεία αναφοράς και ενδιαφέροντος.

Δηλώνει αισιόδοξος για τους ομοτέχνους του και αναγνωρίζει την ύπαρξη μιας ενδιαφέρουσας σκηνής Ελλήνων δημιουργών, με αρκετούς από τους οποίους ήδη συνεργάζεται δημιουργικά.

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL