Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Έφυγε" ο αρχιτέκτονας Κώστας Φινές

Ένας σημαντικός αρχιτέκτονας, ο Κώστας Φινές, εκφραστής του ελληνικού μοντερνισμού, αλλά και συνεπής αγωνιστής της Αριστεράς μέχρι το τέλος, έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 23 Μαΐου, σε ηλικία 81 ετών. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, στις 15.30, στο Β' Νεκροταφείο της Αθήνας...

Ένας σημαντικός αρχιτέκτονας, ο Κώστας Φινές, εκφραστής του ελληνικού μοντερνισμού, αλλά και συνεπής αγωνιστής της Αριστεράς μέχρι το τέλος, έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 23 Μαΐου, σε ηλικία 81 ετών. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, στις 15.30, στο Β' Νεκροταφείο της Αθήνας.

Γεννημένος το 1933, φοίτησε στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ κατά τη δεκαετία του '50, πλάι σε δασκάλους όπως ο Γκίκας, ο Εγγονόπουλος και ο Πικιώνης. Εκεί μυείται στις αρχές του μοντερνισμού του Λε Κορμπυζιέ, ενώ ταυτόχρονα έρχεται σε επαφή με τη λαϊκή αρχιτεκτονική.

Τη δεκαετία του 1960 εργάζεται με τον συνεργάτη και φίλο του Κ. Παπαϊωάννου, επικεντρώνοντας τον προβληματισμό του στη δημόσια αρχιτεκτονική. Έργο της περιόδου αυτής, το σημαντικότερο, ίσως, είναι το συγκρότημα Νομικής, Θεολογικής και Διοίκησης του ΑΠΘ, του οποίου η ανέγερση ξεκίνησε το 1961 για να ολοκληρωθεί το 1978. Άλλα σημαντικά έργα του είναι το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας και οι φοιτητικές εστίες του ΕΜΠ.

Το 1962 γίνεται μέλος του ΣΑΔΑΣ και από τότε είχε σημαντική συμμετοχή και προσφορά στα κοινά των αρχιτεκτόνων. Παράλληλα, διακρίθηκε επανειλημμένα σε πολλούς ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ δίδαξε στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ.

Άνθρωπος βαθιά αριστερός και δημοκρατικός, συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στην έκδοση της εφημερίδας Δρόμος της Αριστεράς και συνέβαλε κάθε εβδομάδα με τα σχόλια και τα σκίτσα του.

Σε ανακοίνωσή της, η ΚΟΕ κάνει λόγο για "την απώλεια ενός σημαντικού ανθρώπου, επιστήμονα, συντρόφου και φίλου", εκφράζοντας τα συλλυπητήρια στους δικούς του.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πανηγυρίζουν και αυτοσυγχαίρονται

Είναι πολύ ευχαριστημένοι με τον εαυτό τους εκεί στη Νέα Δημοκρατία. Θεωρούν προφανώς ότι, βάζοντας τους μπουκωΜΜΕνους της λίστας Πέτσα να ασχολούνται νυχθημερόν με τον Καλογρίτσα και να ανακαλύπτουν σχέδια εκτροπής και φίμωσης του Τύπου, διαχειρίζονται επιτυχώς τα προβλήματα της χώρας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις