Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Εικαστικές εξερευνήσεις στη σύγχρονη κοινωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εικαστικές εξερευνήσεις στη σύγχρονη κοινωνία

Ο αστικός χώρος, εξωτερικός ή εσωτερικός, η αποσύνθεση των μοντέλων οικονομικής ανάπτυξης, των φαντασιώσεων του μέλλοντος και των μεθόδων ελέγχου των κοινωνικών αποκλίσεων, είναι οι κοινές θεματικές που ενώνουν τη δουλειά τριών εικαστικών καλλιτεχνών μελών των εικαστικών ομάδων MMINE Group και Arbit City Group, των αδελφών Δήμητρας και Κρήνης Δημοπούλου και του Μανώλη Δασκαλάκη-Λεμού, μέσα από την οποία επεξεργάζονται εικόνες της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας. Τα έργα τους παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο Spheres.Models, η οποία παρουσιάζεται στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Beton 7.

Η Κρήνη Δημοπούλου χρησιμοποιεί περιγράμματα πραγματικών αρχαιολογικών ευρημάτων και αντικαθιστά το περιεχόμενό τους με σύγχρονες εικόνες αστικών χώρων, τυπωμένες σε επιχρωματισμένες μεταλλικές επιφάνειες. Μέσα από την αντιπαράθεση ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας αναζητά την πνευματική σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με τους δύο χώρους και τα όρια μεταξύ τους.

Η Δήμητρα Δημοπούλου, στη δική της δουλειά, διαμορφώνει ένα περιβάλλον όπου η απόσταση μεταξύ Χαλκιδικής και Τέξας αγνοείται και τη θέση της παίρνει ερευνητικό αρχειακό υλικό και από τις δύο περιοχές, επιδεικνύοντας με καλλιγραφικό τρόπο έναν κοινό μηχανισμό ανθρώπινης καταστολής και κάμψης των κοινωνικών αντιστάσεων όπως και τη δυνατότητα εφαρμογής του στο όνομα της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.

Τέλος, ο Μανώλης Δασκαλάκης-Λεμός, στα δικά του έργα, δημιουργεί αντιστίξεις μεταξύ του περιεχομένου και του μέσου παρουσίασης, χρησιμοποιώντας εικόνες από την παραγωγή και μεταφορά πετρελαιοειδών στην Ελλάδα. Πετρελαιοφόρα, λογότυπα ναυτιλιακών εταιρειών και βίντεο φορτοεκφόρτωσης συνθέτουν διαστρεβλωμένες εικόνες που προβάλλονται σε υλικά χαμηλού ειδικού βάρους, παρά την επιβλητική σημασία που φαινομενικά φέρουν ως προς τον όγκο, την τιμή και την επιρροή που ασκούν. Έτσι,το όνειρο του πετρελαίου αποσυντίθεται και ο προβληματισμός συγκεντρώνεται σε έναν αναστοχασμό των μοντέλων οικονομικής ανάπτυξης.

Η έκθεση Spheres.Models θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό έως τις 25 Ιανουαρίου (καθημερινές 14.00-20.30, Σάββατο 14.00-18.00).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL