Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΚΟΡΟΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ / Αναζητώντας "Τα στοιχειώδη" του βίου...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΚΟΡΟΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ / Αναζητώντας "Τα στοιχειώδη" του βίου...

"Ζούμε εδώ και χρόνια στους ρυθμούς της οικονομίας, λατρεύοντας τα περιττά, καταναλώνοντάς τα και αντικαθιστώντας τα όλο και ταχύτερα... Όμως δεν μπορεί η οικονομία να ρυθμίζει τη ζωή, το αντίστροφο πρέπει να γίνεται". Με αυτά τα λόγια ο ζωγράφος Χρήστος Μποκόρος εξηγούσε χτες το σκεπτικό που βρίσκεται πίσω από τη νέα του δουλειά, που με τον τίτλο Τα στοιχειώδη εκτίθεται από σήμερα και μέχρι τις 26/1 στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Ζωγράφος που δεν εκθέτει συχνά, ο Μποκόρος στο πρώτο μέρος της έκθεσης παρουσιάζει ξαπλωμένες ανθρώπινες φιγούρες, ακραία παραστατικές, σχεδόν τρισδιάστατες, οι οποίες δηλώνουν με την παρουσία τους στη μισοφωτισμένη αίθουσα πως βρίσκονται εδώ, πάνω στο ανθισμένο χώμα και κάτω από τον έναστρο ουρανό. Στη δεύτερη αίθουσα, που χωρίζεται από μια ζωγραφισμένη μισάνοιχτη πόρτα, τρεις μόνο μεγάλων διαστάσεων πίνακες, φιλοξενούν τα στοιχειώδη του καθ' ημέραν βίου: το νίψιμο, το φαγητό, το αποκούμπι...

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι άνθρωποι που εικονίζονται; "Πεπτωκότες" τους χαρακτήρισε ο καλλιτέχνης, "κοπιόντες και πεφορτισμένους εν μέση οδώ". Άλλωστε, το υλικό πάνω στο οποίο ζωγραφίζει, το ξύλο, προέρχεται από παλιά μαδέρια που χρησιμοποιούνταν στις παλιές σιδερένιες γέφυρες. Πρόκειται λοιπόν για "δρόμους" που ενώνουν, "περάσματα για δύσκολες διαβάσεις", όπως τα χαρακτήρισε.

Μιλώντας για την εικαστική γλώσσα του Μποκόρου, ο διευθυντής του Μουσείου Άγγελος Δεληβορριάς τη χαρακτήρισε "συμβολική αλλά ευανάγνωστη", μέσα από την οποία εισάγει τον θεατή "σε μια μυητική διαδικασία, προσφέροντας ένα μάθημα αυτογνωσίας".

Το Μουσείο... αλλιώς

Με μια μεγάλη διήμερη γιορτή, αυτό το Σαββατοκύριακο 14-15/12, το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς προσφέρει στους επισκέπτες του την ευκαιρία να δουν τις εκθέσεις που φιλοξενεί αυτήν την περίοδο... αλλιώς, αφού σε κάθε αίθουσα θα πραγματοποιούνται ανάλογες δραστηριότητες και εργαστήρια, για μικρούς και μεγάλους, ενώ παράλληλα, σε όλους τους χώρους του 85 μουσικοί θα σχολιάζουν με τα όργανα ή τη φωνή τους τις εκθέσεις. Από αυτό το χριστουγεννιάτικο πανηγύρι ξεχωρίζουν οι ηχογραφήσεις του Γιάννη Τσαρούχη να τραγουδά a capella, με τη συνοδεία/σχολιασμό μουσικών που θα βρίσκονται στην ομώνυμη έκθεση.

Σπύρος Κακουριώτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL