Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.5°C13.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C13.8°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.1°C13.8°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.3°C
1 BF 75%
ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΓΚΙΚΑ / Το παιχνίδι και η τέχνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΓΚΙΚΑ / Το παιχνίδι και η τέχνη

Το παιχνίδι, ως αντικείμενο και ως δραστηριότητα, αποτελεί τον άξονα γύρω από τον οποίο κινείται η πρώτη περιοδική μικρής κλίμακας έκθεση που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, περίπου ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη της λειτουργίας της.

Στο ισόγειο του σπιτιού όπου έζησε ο καλλιτέχνης και τώρα στεγάζονται τα έργα του, το Μουσείο Μπενάκη αποτίει φόρο τιμής στον δημιουργό, αλλά και στην παιδική ηλικία, παρουσιάζοντας γνωστά και άγνωστα σχέδια του ζωγράφου, με θέματα εμπνευσμένα από τα λαϊκά παιχνίδια, καθώς και παλαιά παιχνίδια, πολλά από τα οποία δεν χρησιμοποιούνται πια.

Πολλά από τα έργα που εκτίθενται παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό και προέρχονται τόσο από τη συλλογή της Πινακοθήκης Γκίκα και από ιδιωτικές συλλογές, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των παιχνιδιών ανήκει στη συλλογή του μουσείου, η οποία σύντομα πρόκειται να στεγαστεί στην οικία Κουλούρα.

Στις δημιουργίες του Γκίκα το λαϊκό παιχνίδι ως αντικείμενο είναι παρόν με διάφορες μορφές, σε παιδικές και ενήλικες δραστηριότητες. Αφετηρία της έκθεσης αποτελεί το έργο Λαϊκά παιχνίδια του 1935. Με το σχέδιο και το χρώμα, ο Γκίκας δίνει πνοή στα παιχνίδια που απλώνονταν τότε στους πάγκους της οδού Αιόλου, προσπαθώντας να σαγηνεύσουν τα παιδικά βλέμματα, και τα μεταμορφώνει.

Στα περισσότερα έργα που εικονίζουν παιχνίδια-αντικείμενα απουσιάζει σχεδόν ολοκληρωτικά το ανθρώπινο στοιχείο, αφήνοντας τα εικονιζόμενα αντικείμενα να "μιλήσουν" για τα ίδια και τις δραστηριότητες στις οποίες πρωταγωνιστούν. Έτσι, στις εύθυμες συνθέσεις με μουσικά όργανα ο θεατής μπορεί σχεδόν να ακούσει τον ήχο από μία φλογέρα, ένα ντέφι ή ένα τύμπανο, ενώ μουσικά όργανα και αυτοσχέδια ιδιόφωνα, από ξύλο, λαμαρίνα, χαρτόνι κ.ά., πρωταγωνιστούν και στο θεατρικό παιχνίδι του Καραγκιόζη.

Ο ίδιος ο ζωγράφος, καθώς προερχόταν από αστική οικογένεια, είχε στην κατοχή του όλων των ειδών τα παιχνίδια ως παιδί, συλλογή που εμπλούτισε μεγαλώνοντας, για άλλους, καλλιτεχνικούς πια, σκοπούς...

Η έκθεση Λαϊκά παιχνίδια στο σπίτι του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, στο κτήριο της οδού Κριεζώτου 3, αποτελεί έτσι μια ευκαιρία αναπόλησης, αλλά και γνωριμίας με τον κόσμο του λαϊκού παιχνιδιού και της εξέλιξής του μέσα στον χρόνο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL