Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Ένα ταξίδι από τον μικρόκοσμο στον μακρόκοσμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένα ταξίδι από τον μικρόκοσμο στον μακρόκοσμο

Ένα φωτογραφικό σύμπαν, καταγραφή και ντοκουμέντο ενός εσωτερικού κόσμου του Νίκου Μάρκου, παρουσιάζεται από σήμερα το βράδυ στην Γκαλερί Citronne της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ 19, στο Κολωνάκι, με τίτλο «Inner Space».

Ο Μάρκου δημιουργεί συνθετικά “τοπία" μέσα από αντικείμενα όπως οι πέτρες, το χώμα, το χαρτί, οι βόλοι. Αποσπά τα αντικείμενα αυτά από το πλαίσιό τους, τα ιδιοποιείται, τα αλλάζει, τα σκηνοθετεί και στη συνέχεια τα φωτογραφίζει. Προκύπτει έτσι μια νοητή πραγματικότητα, ακίνητη και πεπερασμένη. Είναι μια εικαστική άσκηση ανάμεσα στο φυσικό και στο τεχνητό που προσομοιάζει στο φυσικό, απορρέει όμως από τη φαντασία του φωτογράφου.

Η φωτογραφική αυτή ενότητα βρίσκεται σε διαλογική συνέχεια με τις προηγούμενες «Topos» και «Nature Monuments», αλλά και με μια σειρά βίντεο του ίδιου του εικαστικού, που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της έκθεσης.

Εδώ η κινούμενη εικόνα "διαλέγεται" με το φωτογραφικό έργο και λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην καινούργια και στις παλιότερες ενότητες του καλλιτέχνη.

Σε κείμενό του για το νέο έργο του Μάρκου, ο Ανάργυρος Δρόλαπας σημειώνει πως οι εικόνες του μας παροτρύνουν να παραφράσουμε το δοκίμιο του Αλμπέρ Καμύ για τον μύθο του Σίσυφου και να χρησιμοποιήσουμε τις εκφράσεις του ως λογοτεχνικά θραύσματα που σχηματίζουν μια νέα εννοιολογική κατασκευή. Απώτερος στόχος: «Να καθρεφτίζεται καλύτερα η κινούμενη πραγματικότητα όπου ζούμε και υπάρχουμε...».

Ο Μάρκου ξεκίνησε να φωτογραφίζει τη δεκαετία του ’80 στην Πετρούπολη και στο Πέραμα, στα όρια της πόλης. Στο σημείο που το σκαμμένο βουνό ενώνεται με το αστικό περιβάλλον, εκεί ο βράχος γίνεται χαλίκι και μετά άσφαλτος και τσιμέντο, ο άνθρωπος μένει μετέωρος πάνω σ’ αυτή τη μετάβαση, ενώ και οι δύο επιλογές του μοιάζουν αφιλόξενες.

Στην έκθεση «Inner Space» επιδιώκει να δημιουργήσει μια νέα αίσθηση, καθώς το κοινό γίνεται μάρτυρας της γέννησης ενός ανεξερεύνητου, εσωτερικού κόσμου που δομικά του στοιχεία δεν είναι άλλα από κοσμικά υπολείμματα, όπως πετραδάκια, σκόνη, κομμένα χαρτιά κ.ά. τα οποία ο ίδιος ο δημιουργός έχει ανακαλύψει και συλλέξει. Δημιουργεί έτσι ένα τεχνητό σύμπαν που «έχτισε» με λεπτομερείς επαναληπτικές διαδικασίες επιτυγχάνοντας μια σπειροειδή προσέγγιση που θα ζήλευε και ο Σίσυφος προκειμένου σε κάθε εικόνα να μας ταξιδεύει από τον μικρόκοσμο στον μακρόκοσμο και πάλι πίσω.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου, θα είναι ανοιχτή Τρ., Πεμ., Παρ. 11 π.μ. - 3 μ.μ. και 5 με 8 μ.μ., Τετ. 11 π.μ. - 3 μ.μ. και Σαβ. 11 π.μ. - 4 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL