Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εικόνες της ξενότητας

Zούμε μέσα στην ξενότητα. Αυτήν που βιώνουμε μέσα μας και απέναντι στον Άλλο που ζει δίπλα μας ή κοντά μας και πολύ συχνά δεν γνωρίζουμε, σε ένα αστικό περιβάλλον που γίνεται...

Της Λήδας Καζαντζάκη

Zούμε μέσα στην ξενότητα. Αυτήν που βιώνουμε μέσα μας και απέναντι στον Άλλο που ζει δίπλα μας ή κοντά μας και πολύ συχνά δεν γνωρίζουμε, σε ένα αστικό περιβάλλον που γίνεται μέρα με την ημέρα ολοένα και πιο ανοίκειο και ολοένα και πιο τρομακτικό, σε μια κοινωνία που λειτουργεί μέσα από καταιγιστικούς, θορυβώδεις ρυθμούς με τα στερεότυπα που προβάλλουν τα καταναγκαστικά ΜΜΕ και η καταναγκαστική, εφήμερη κυριαρχία της εκάστοτε μόδας. Προσπαθούμε να αποβάλλουμε καθημερινά αυτήν την «ανησυχητική ετερότητα» που νιώθουμε για τον εαυτό μας, τον «Ξένο μέσα στον εαυτό μας», καθώς γράφει ενδεικτικά η ψυχαναλύτρια Τζούλια Κρίστεβα, προβάλλοντάς την στον Άλλο, τον Ξένο που βλέπουμε ως διαφορετικό και γι’ αυτό απειλητικό.

Ο ζωγράφος Μιχάλης Μανουσάκης δείχνει στην τελευταία του ατομική έκθεση, στην Γκαλερί Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου, στο Κολωνάκι, τον ΑΝΘΡΩΠΟ μέσα στη μόνωσή του. Τον σμιλεύει με το δικό του προσωπικό ιδίωμα μέσα σε αδρά περιγράμματα και με μια αφαιρετική γραμμικότητα που φέρνουν στον νου τις μορφές της Πάουλα Μόντερσον Μπέκερ. Τον αποτυπώνει γυμνό, μόνο του ή ως ζευγάρι, απελευθερωμένο από τις κάθε είδους ενδυμασίες ή φυλετικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να τον εντάξουν σε μια συγκεκριμένη εθνότητα, εθνικότητα ή κοινότητα, με μοναδικό του γνώρισμα εκείνον του φύλου του. Σε τόπους χωρίς σύνορα που θα μπορούσαν να βρίσκονται παντού στη Γη, καταμεσής της θάλασσας πάνω σε έναν βράχο ή ανάμεσα σε κομμένους κορμούς δένδρων που απειλούν να τον συνθλίψουν. Λες και αντιστέκονται, αυτοί οι κορμοί στην ύβρη της ασύδοτης εκμετάλλευσης της φύσης, αυτού που αποτελεί ένα μέρος της. Τον βυθίζει μέσα στα χρώματα της ανατολής ή της δύσης ή μέσα στο κενό του λευκού της αναστοχαστικής σιωπής. Τον αφήνει να μιλήσει μέσα από τις χειρονομίες, τις στάσεις, τις πανανθρώπινες εκφράσεις της θλίψης και της απόγνωσης, της προσδοκίας και της ελπίδας να αναγνωρίσουμε την «εξορία», του «Εγώ είναι ένα Άλλο» ως προαναγγελία «της τέχνης του ζην της μοντέρνας εποχής», ως τη μοναδική δυνατότητα να συμφιλιωθούμε με τον «Ξένο μέσα μας» και να μην τον καταδιώκουμε εκτός μας.

Info:

Μιχάλης Μανουσάκης, «Τόποι αλμύρας σε χρόνους εσπέρας»

Αίθουσα τέχνης Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου, Βαλαωρίτου 9α

Διάρκεια έκθεσης: 21 Φεβρουαρίου- 21 Μαρτίου 2020

Ώρες λειτουργίας: Τρ./Πεμ./Παρ.: 11.00-20.00, Τετ.: 11.00-18.00, Σαβ.: 11.00-15.00

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εξωτερική πολιτική και πατριδοκαπηλία

Η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε τα ελληνοτουρκικά θέματα προσπαθώντας συστηματικά να τα μετατρέπει σε ευρωτουρικικά, δηλαδή σε διαφορές ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τωρινή κυβέρνηση δεν φαίνεται να τα έχει καταφέρει τόσο καλά στον τομέα αυτόν.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις