Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Πέθανε ο ζωγράφος Δημοσθένης Κοκκινίδης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέθανε ο ζωγράφος Δημοσθένης Κοκκινίδης

Από τους τελευταίους μεγάλους εραστές του χρωστήρα και αγαπημένος δάσκαλος για πολλές γενιές φοιτητών που πέρασαν από το εργαστήριό του στην ΑΣΚΤ, ο Δημοσθένης Κοκκινίδης πέθανε χθες σε ηλικία 91 ετών. Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο μετά από ορθοπεδική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε έπειτα από πτώση και κάταγμα στη λεκάνη.

Συνεχίζοντας να ζωγραφίζει έως και τελευταία, ο γνωστός εικαστικός, που αγάπησε το χρώμα πολύ, υπήρξε ένας από τους τελευταίους ζωγράφους διανοούμενους κι εκείνος που πίνακάς του κοσμούσε το πρωθυπουργικό γραφείο του Αλέξη Τσίπρα όταν μετακόμισε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Γεννημένος το 1929 στον Πειραιά, εγκαταλείπει τις σπουδές στην ΑΣΟΕΕ για να φοιτήσει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητές τον Γιάννη Μόραλη και τον Σπύρο Παπαλουκά. Μελετά τη βυζαντινή αγιογραφία στο Άγιο Όρος και το 1959 αναλαμβάνει το καλλιτεχνικό τμήμα του νεοϊδρυθέντος Εθνικού Οργανισμού Ελληνικής Χειροτεχνίας.

Τη δεκαετία του '60, παράλληλα με τη ζωγραφική, ασχολείται για βιοποριστικούς λόγους με το design, σχεδιάζοντας αντικείμενα για την ντόπια και ξένη αγορά.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας τέχνης α» και της «Ομάδας για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση μέσω της Τέχνης» και το 1976 εκλέγεται καθηγητής στην ΑΣΚΤ, όπου διδάσκει ζωγραφική για περισσότερα από είκοσι χρόνια, φτάνοντας έως και τη θέση του πρύτανη.

Κατά τη διάρκεια του βίου του πραγματοποίησε σειρά ατομικών εκθέσεων, δείχνοντας παράλληλα ενδιαφέρον για τα θεωρητικά ζητήματα της τέχνης και της καλλιτεχνικής παιδείας.

Οι περιπέτειες του Οδυσσέα τού άσκησαν ιδιαίτερη γοητεία και υπήρξαν μόνιμη θεματική, στην οποία επανερχόταν σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Δεν σταμάτησε επίσης ποτέ να ζωγραφίζει τοπία, πρόσωπα και θέματα από τις αγαπημένες του Κυκλάδες. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η σειρά των πολιτικών του έργων και πορτραίτων που εμπνεύστηκαν από τη Χούντα και παρουσιάστηκαν στη Μεταπολίτευση.

Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης και υπήρξε παντρεμένος με την Πέπη Σβορώνου, μία από τις σημαντικότερες ζωγράφους και ντιζάινερ της γενιάς της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL