Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
"Ασπρόμαυρα λοιπόν, αλλά όχι λυπημένα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ασπρόμαυρα λοιπόν, αλλά όχι λυπημένα"

"Ευτύχησα να γεννηθώ σε βουνά και να βλέπω να μπερδεύονται τα σύννεφα με τις κορυφές του Ψηλορείτη. Μικροί μαθητές, όταν βλέπαμε την κατσιφάρα (ομίχλη) να κατεβαίνει πυκνή, να σκεπάζει τις πλαγιές και να μπαίνει στα στενά του χωριού, να τυλίγεται γύρω από τις λάμπες του δρόμου, λέγαμε ότι ο Θεός κουβεντιάζει με τους βοσκούς μας» αφηγείται ο Λουδοβίκος των Ανωγείων με αφορμή την έκθεση με ζωγραφικά του έργα που έχει τον τίτλο «Σύννεφα και κατσιφάρες» και εγκαινιάζεται στις 3 Δεκεμβρίου στην γκαλερί του Black Duck της οδού Χρήστου Λαδά 9.

Τον κορμό της έκθεσης αποτελούν ασπρόμαυρα έργα με τη χρήση παστέλ για τα οποία ο Λουδοβίκος σημειώνει: «Συγχωρέστε μου τον ρεαλισμό στην απόδοση, αλλά το σύννεφο δεν ζωγραφίζεται με άλλο τρόπο», συνεχίζοντας να διηγείται ιστορίες με τα «σύννεφα που κοροϊδεύουν τον ήλιο και του κλέβουν τις ακτίνες, αφήνοντάς του ένα χλωμό, στρογγυλό πρόσωπο χωρίς φωτοστέφανο. Τα σύννεφα δεν έχουν ούτε φωνή ούτε βάρος. Φέρνουν πάντα στο ανασηκωμένο βλέμμα του γεωργού την ελπίδα της βροχής. Τα νέφη και η πρόθεσή τους είναι αιφνίδια εικαστικά γεγονότα στον καμβά του ουρανού, αλωνίζουν αυθαίρετα από ορίζοντα σε ορίζοντα, αλλάζοντας σχήματα, φως και κατεύθυνση. Άλλοτε βαριά, μολυβένια, ασήκωτα, άλλοτε πανάλαφρα, λευκά σαν λινά πουκάμισα. Στο ηλιοβασίλεμα φορούν πάντα τη χρυσοκόκκινη βασιλική στολή τους. Όταν τα νέφη αποφάσισαν να φορέσουν την 'έκπτωσή' τους για να κατέβουν και να γίνουν ομίχλη - κατσιφάρα, τότε οι κορυφές του Ψηλορείτη ξεπηδούσαν σαν νησιά του ουρανού» λέει ο Λουδοβίκος, προσθέτοντας συνεχώς και νέες ιστορίες, όπως αυτή με τον Ρήγα, τον σκύλο με τον οποίο πέρασε τα παιδικά του χρόνια στα βουνά σαν νεαρός βοσκός. «Ό,τι με εντυπωσίαζε το κοίταζε κι εκείνος. Νομίζω τα ίδια πράγματα παρατηρούσαμε. Αποφάσισα λοιπόν να σχεδιάσω σε άσπρο - μαύρο, 'μέσα από το βλέμμα του σκύλου', μιας και οι ειδικοί λένε ότι δεν βλέπει με χρώματα. Ασπρόμαυρα λοιπόν, αλλά όχι λυπημένα».

Ο γνωστός τραγουδοποιός άρχισε την καλλιτεχνική του ζωή σαν επίδοξος ζωγράφος, κάνει γνωστό σε σημείωμά του ο βετεράνος εικαστικός Κώστας Τσόκλης, που ομολογεί πως μόλις είδε τα έργα του, του άρεσαν.

«Τα βρήκα ευαίσθητα και εμμονικά, σαν τα τραγούδια του, δείγμα κι αυτό της συνέπειας και της παραδοχής του πνευματικού χώρου που φιλοξενεί. Τα είδα σαν έργα προικισμένου ερασιτέχνη (ευτυχώς) ζωγράφου, σεμνά, χωρίς μεγαλοστομίες και ιστορικές διεκδικήσεις. Και τα ζήλεψα. Μου έφεραν στον νου τα νεανικά μου χρόνια, τότε που κι εγώ δεν διεκδικούσα ακόμα τίποτε άλλο εκτός από τη χαρά της δημιουργίας. Και συγκινήθηκα» καταλήγει.

Η έκθεση, που θα είναι ανοιχτή τις καθημερινές και το Σάββατο, από τη 1 το μεσημέρι έως και τις 9 το βράδυ, και την Κυριακή από τις 7 έως τις 9 το βράδυ, θα διαρκέσει έως και τις 14 Δεκεμβρίου. Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, στις 9 μ.μ., ο Λουδοβίκος θα αφηγηθεί ιστορίες με το μαντολίνο του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL