Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C24.6°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.9°C
3 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C23.3°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C24.1°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.9°C25.9°C
3 BF 31%
Η τέχνη της γραμμής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η τέχνη της γραμμής

Σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες οι οποίοι χρησιμοποιούν τη γραμμή ως πρωταρχικό μέσο έκφρασης εμπνέονται από την τέχνη του ζωγράφου Γιώργου Γουναρόπουλου και εκθέτουν τα έργα τους στην έκθεση «Η τέχνη της γραμμής. Hommage à Gounaro ΙΙ», που εγκαινιάζεται στο μουσείο του ζωγράφου στις 13 Νοεμβρίου.

Η έκθεση, με διάρκεια έως και 31 Ιανουαρίου, έρχεται να τιμήσει τη γραμμή του Γουναρόπουλου, το έμφυτο ταλέντο του οποίου στο σχέδιο, η ακαδημαϊκή του παιδεία και η μελέτη της αρχαιοελληνικής γραμμής του έδωσαν τη δυνατότητα να εκφράσει τα εσωτερικά του οράματα μέσα από τις ατελεύτητες εκφάνσεις της καμπύλης.

Ο επισκέπτης της έκθεσης μπορεί να δει στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Γ. Γουναρόπουλου, πόσο καθοριστικό ρόλο παίζει η γραμμή στο σύνολο του έργου του καλλιτέχνη τόσο στα σχέδια και τα κραγιόνια του όσο και στις ελαιογραφίες του.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση σχηματοποιούν και νοηματοδοτούν τις γραμμές τους σύμφωνα με τις προσωπικές τους αναζητήσεις δημιουργώντας έργα με διαφορετικά και απρόβλεπτα υλικά και τεχνικές. Πρόκειται για έργα με σύγχρονο παλμό, που διερευνούν διάφορες εσωτερικές ανθρώπινες καταστάσεις αλλά και τη σύνδεσή τους με τη συγκυρία μέσα στην οποία βιώνονται.

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις, όπου ξεχωρίζουν τα εργαστήρια ενσυνειδητότητας και ο μουσικός διάλογος με έργα του Γουναρόπουλου και των καλλιτεχνών της έκθεσης, δύο καινοτόμες δράσεις με πρωτότυπο περιεχόμενο και βιωματικό χαρακτήρα που προτείνουν εναλλακτικές προσεγγίσεις των εικαστικών έργων τέχνης.

Φέτος συμπληρώνονται 130 χρόνια από τη γέννηση του Γιώργου Γουναρόπουλου και 40 χρόνια από την ίδρυση του μουσείου του στον Δήμο Ζωγράφου. Με αυτή την αφορμή, το ίδρυμα προγραμμάτισε δύο επετειακές εκθέσεις μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης εμπνευσμένες από τις εικαστικές αναζητήσεις του ζωγράφου.

Η πρώτη με τίτλο «Ποίηση: Ζωγραφία λαλούσα. Hommage à Gounaro» πραγματοποιήθηκε την περασμένη άνοιξη.

Στην παρούσα έκθεση, σε επιμέλεια Διονυσίας Γιακουμή, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Αθανασία Βιδάλη, Μαρία Δημάκη, Νίκος Έξαρχος, Βούλα Κούκκου, Γιώργος Σακκάς, Αντώνης Χουδαλάκης και Ανδρέας Χριστοδούλου.

Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης, με ελεύθερη είσοδο, είναι Τρίτη - Τετάρτη: 9 π.μ. - 1.30 μ.μ. και 5 - 8 μ.μ., Πέμπτη - Σάββατο: 9 π.μ. - 3 μ.μ. Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL