Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ειρήνης Βογιατζή / Μια οικογενειακή πινακοθήκη με ονοματεπώνυμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ειρήνης Βογιατζή / Μια οικογενειακή πινακοθήκη με ονοματεπώνυμο

Οι οικογενειακές μνήμες και οι προφορικές αφηγήσεις με τις οποίες η εικαστικός Ειρήνη Βογιατζή μεγάλωσε στη γενέθλια πόλη της Ξάνθης έγιναν μια σειρά από πίνακες ζωγραφικής, που με τον τίτλο «Τα Τετράδια της Πόλης» παρουσιάζονται από την 1η Νοεμβρίου στην Οικία Μάνου Χατζιδάκι, στην όμορφη αυτή θρακιώτικη πολιτεία.

“‘Τα Τετράδια της Πόλης’ είναι αποτέλεσμα όλων των βιωμάτων που έζησα από παιδί κοντά στη γιαγιά μου Σμαρώ Καραγατσίδου από την Κεσσάνη της ανατολικής Θράκης. Είναι οι σκοποί που τραγούδησα από τα πρώτα μου βήματα με τον παππού μου Γιάννη Γαβριηλίδη από τα Ταταύλα. Είναι και το όνειρο που είχα να ξαναζήσω νοερά στην Πόλη όλες τις διηγήσεις τους. Τις χαρές και τις λύπες μέσα από τους στίχους των τραγουδιών που εκείνοι τραγουδούσαν» σημείωνε η ζωγράφος με αφορμή τη συμμετοχή της στην ομαδική έκθεση «Τα Ωραία του Πέραν» στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2018.

Την έκθεση επιμελείται η Ίριδα Κρητικού, που μιλά για «ένα σπάνιο απεικονιστικό κληροδότημα από μεγάλα έργα με λάδια και ακρυλικά σε καμβά, που σχηματίζουν κατά κάποιον τρόπο μια οικογενειακή πινακοθήκη. Τα μικρότερα έργα, δουλεμένα με πληθώρα χειροποίητων χαρτιών και ελαφρών υλικών (χειροποίητο χαρτί Ινδίας με πέταλα κατιφέ, μολύβια ακουαρέλας, μελάνια και άλλα) συμπληρώνουν οργανικά τα διάκενα του οικογενειακού αφηγήματος με τον τρόπο μιας ενδελεχούς ψηφιδογραφίας. Κάθε έργο, πέρα από την εκφραστική πλαστική απόδοσή του, συνοδεύεται από την αυτούσια καταγραφή ή την από μνήμης επανεγγραφή μιας οικογενειακής εξιστόρησης που με πολύτιμη αμεσότητα το συντροφεύει και το φωτίζει. Ανάμεσα από τις λέξεις, που διαβάζονται κι αυτές απνευστί, σαν τις εικόνες, εξέρχονται ως πολύτιμα ολογράμματα οι ήρωες των τραγουδιών, αλλά κι εκείνοι που κάποτε τα τραγούδησαν».

Η επιμελήτρια υπογραμμίζει πως «‘Τα Τετράδια της Πόλης’ είναι τα μονάκριβα τραγούδια με τα οποία η Ειρήνη Βογιατζή μεγάλωσε στην Ξάνθη. Είναι το λευκό πουκαμισάκι της Σμαρώς και ο ανατέλλων κατιφές στο παράθυρό της. Είναι τα ατέρμονα ελικοειδή μοτίβα στο χαλί, τα μισοσβησμένα τριανταφυλλάκια της ταπετσαρίας στον τοίχο, τα ζαλιστικά μοτίβα στα πλακάκια του δαπέδου. Είναι η παρέα της δουλειάς στα καπνοχώραφα, είναι η ζάλη στις ταβέρνες του Σαββάτου. Είναι τα πανηγύρια, οι λατέρνες, οι γοργές πολίτικες λύρες, τα μικρά χάλκινα ζίλια και τα γλυκά λαγούτα. Είναι τα υφαντά στον γιούκο, τα κουδουνιστά φλουριά της προίκας και το στολισμένο νυφικό κρεβάτι. Είναι το γλυκό του κουταλιού και ο σκοτεινός καφές στο πιάτο. Είναι οι υγροί θόλοι των χαμάμ και τα υπαίθρια φωτογραφεία. Είναι οι σιωπές, τα παραμύθια και τα λόγια, οι αγκαλιές και τα φιλιά. Είναι τα πικρά δάκρυα του χωρισμού και οι πατινάδες της αγάπης».

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 15 Νοεμβρίου, θα είναι επισκέψιμη καθημερινά από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., ενώ τον προσεχή Δεκέμβριο θα παρουσιαστεί στο Λουτρό των Αέρηδων του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της έκθεσης κυκλοφορεί ομότιτλο δίγλωσσο λεύκωμα σε σχεδιασμό του Κώστα Φίσσερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL