Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
H «Γκουέρνικα 1» για πάντα στη Λάρισα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

H «Γκουέρνικα 1» για πάντα στη Λάρισα

Το τρίπτυχο έργο του Κυριάκου Κατζουράκη «Γκουέρνικα 1» που ο καλλιτέχνης δώρισε στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα τοποθετείται αύριο Σάββατο, στις 7.30 μ.μ. στον χώρο του Ιδρύματος στο οποίο πλέον θα ανήκει. Η εκδήλωση ανάρτησης, στην οποία θα παραστεί ο καλλιτέχνης, θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης από τη γερμανική κατοχή.

Το έργο, το πιο αντιπροσωπευτικό της ατομικής έκθεσης του Κατζουράκη, με τίτλο «Αναφορά στην Γκουέρνικα», τον Φεβρουάριο του 2018 στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης, επιχειρεί μια επαναπροσέγγιση του αντιπολεμικού έργου του Πικάσο χωρίς ερμηνείες, αναδεικνύοντας εικόνες από τη σημερινή πραγματικότητα. Ο πίνακας του Πικάσο, που χρησιμοποιείται σαν ζωγραφικός χώρος μέσα στον οποίο τοποθετούνται άλλα στοιχεία, φιγούρες, κρεβάτι, τραπέζι κ.λπ., δεν είναι επίπεδο φόντο, αλλά μέρος μιας νέας σύνθεσης, όπου η Γκουέρνικα είναι γκρίζα και οι φιγούρες έχουν ρεαλιστικό χρώμα και όγκο.

Στο τέλος της αυριανής εκδήλωσης θα ακολουθήσει συζήτηση με τον δημιουργό και την ηθοποιό Κάτια Γέρου, ενώ η χορωδία «Η Ευεστώ», υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Κωνσταντίνου Μάτη, της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων και την Έφη Φαρμάκη στο πιάνο θα πλαισιώσει μουσικά.

Με αυτή τη σημαντική δωρεά εμπλουτίζεται η συλλογή αγορών - δωρεών έργων τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, καθώς η σπουδαιότητα των συλλογών της και η μέχρι τώρα δράση της την έχουν αναδείξει σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL