Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Το Bauhaus και ο αρχιτέκτονας Ιωάννης Δεσποτόπουλος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Bauhaus και ο αρχιτέκτονας Ιωάννης Δεσποτόπουλος

Ένα μικρό μέρος του πολύτιμου αρχείου του Ιωάννη Δεσποτόπουλου, μοναδικού Έλληνα αρχιτέκτονα που έζησε για δύο χρόνια στη Βαϊμάρη την εποχή που λειτουργούσε εκεί η Σχολή του Bauhaus και ήρθε σε άμεση επαφή με τις αρχές, τη διδασκαλία και τους ανθρώπους της διάσημης αυτής σχολής, παρουσιάζεται από απόψε στην έκθεση που διοργανώνεται στο Ωδείο Αθηνών, δημιούργημα του σημαντικού αυτού αρχιτέκτονα.

Στην έκθεση με τίτλο «Από το κτήριο στην κοινότητα: Ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος και το Bauhaus», που πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την ίδρυση του κινήματος, παρουσιάζονται σκίτσα, σχέδια, φωτογραφίες, προπλάσματα, κείμενα, αλλά και ηχητικά αποσπάσματα που δίνουν το αποτύπωμα του Δεσποτόπουλου, για τον οποίο η εμπειρία του Bauhaus και γενικότερα του κλίματος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης υπήρξε καταλυτική για το έργο του.

Ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος κατανόησε το Bauhaus όχι ως ένα «στυλ», αλλά ως έναν ευρύτερο τρόπο σκέψης και δημιουργίας. Είδε την αρχιτεκτονική και το επάγγελμα του αρχιτέκτονα ως έναν τρόπο επιτέλεσης σκοπών για το κοινωνικό όφελος και ήταν από τους πρώτους Έλληνες αρχιτέκτονες που μίλησαν για την ιδεολογική, πολιτική και κοινωνική διάσταση της αρχιτεκτονικής.

Η έκθεση θέτει το κτήριο του Ωδείου Αθηνών στο επίκεντρο, παράλληλα όμως παρουσιάζει και πτυχές από τη διαδρομή του Ι. Δεσποτόπουλου, εστιάζοντας στην ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης του έργου του. Η κοινότητα αποτέλεσε ένα από τα βασικά συστατικά στοιχεία της λειτουργίας της σχολής του Bauhaus, αλλά και της δομής των οικισμών στην Ελλάδα.

Ο Ι. Δεσποτόπουλος, που γνωρίζει καλά την έννοιά της, θα σχεδιάσει το κτήριο του Ωδείου επιδιώκοντας αυτό να λειτουργήσει όχι μόνο ως το κτηριακό κέλυφος μιας σχολής, αλλά, κυρίως, ως το μέσο σύστασης μιας κοινότητας ανθρώπων οι οποίοι θα μοιράζονταν δημιουργικά το ενδιαφέρον τους για τη μουσική και τις τέχνες.

Η έκθεση συνοδεύεται από παράλληλες εκδηλώσεις, όπως ομιλίες, προβολές, περιηγήσεις στο κτήριο, εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας, παιδαγωγικά εργαστήρια και από ένα βιβλίο με τα τρία κείμενα του Ι. Δεσποτόπουλου για το Bauhaus.

Κατά τη διάρκεια των αποψινών εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί συναυλία στο αμφιθέατρο του Πολυχώρου από το τμήμα Τζαζ του Ωδείου Αθηνών.

Αύριο, Παρασκευή στις 5 μ.μ., ο επιμελητής Λουκάς Μπαρτατίλας θα πραγματοποιήσει ξενάγηση ενώ στις 8 μ.μ. θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ιωάννης Δεσποτόπουλος: Το μυστικό αξίωμα» και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους Μάρω Αδάμη, ομότιμη καθηγήτρια του ΕΜΠ και ιδρυτικό μέλος των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, και Γιώργο Τζιρτζιλάκη, επιστημονικό υπεύθυνο του ντοκιμαντέρ και καθηγητή στο τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Ινστιτούτο Γκαίτε και διαρκεί έως τις 7 Νοεμβρίου, οι Sane Industries σε συνεργασία με τους Cadu Architects παρουσιάζουν την εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας «Επίσκεψη στο όραμα του Ι. Δεσποτόπουλου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL