Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Η τέχνη ως καθρέφτης των διαχρονικών φοβιών μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η τέχνη ως καθρέφτης των διαχρονικών φοβιών μας

Της Λήδας Καζαντζάκη

Ο κακός ο λύκος είναι το σύμβολο. Που υφίσταται αλλεπάλληλες μεταμορφώσεις. Για να πετύχει τον προδιαγεγραμμένο στόχο. Την παραπλάνηση και αποπλάνηση των καλών και αθώων, της μικρής Κοκκινοσκουφίτσας που τολμά να μπει με την προτροπή του στο πυκνό δάσος και να μαζέψει λουλούδια για την άρρωστη γιαγιά της ή των απείθαρχων, μικρών επίσης, κατσικιών που παραβλέπουν, όπως και η Κοκκινοσκουφίτσα, τις οδηγίες της μαμάς τους και ανοίγουν στον άγνωστο, ξένο την πόρτα του σπιτιού τους.

Ο κακός ο λύκος είναι το σύμβολο της σκοτεινής πλευράς των ενστίκτων του κάθε ανθρώπου. Έτσι όπως την συμπύκνωσε ο αντικληρικός ιδρυτής της κοινωνικής φιλοσοφίας Τόμας Χόμπς τον 17ο αιώνα στην παροιμιώδη φράση του «Ο άνθρωπος για τον άνθρωπο λύκος είναι». Για να δηλώσει, όπως και μερικούς αιώνες αργότερα οι ψυχαναλυτές, ότι για την εξημέρωσή του σε πολίτη είναι απαραίτητοι οι νόμοι και οι κανόνες.

Έτσι όπως είχαν αποτυπωθεί στα θραύσματα των παραμυθιών που συνέλεξαν και επεξεργάστηκαν τον 19ο αιώνα οι αδελφοί Γκριμ, για να συμμορφώσουν ξανά τα, σύμφωνα με τον μαρξιστή φιλόσοφο Μπλοχ, παραμύθια της χειραφέτησης στα χριστιανικά ιδεώδη της ανερχόμενης αστικής τάξης, διαχωρίζοντας το κακό, άγριο και απείθαρχο από το καλό και υπάκουο.

Η Κυριακή Μαυρογεώργη μετατρέπει τον λύκο σε λάιτ μοτίβ των έργων που παρουσιάζει στην gallery genesis, στο Κολωνάκι, και ανατρέπει με τη βοήθειά του το καθιερωμένο αφήγημα.

Τα μικρά πορσελάνινα, σαν τα μπιμπελό που επί αιώνες κοσμούν τις βιτρίνες των κυρίαρχων τάξεων, τα σμιλεμένα με κάθε λεπτομέρεια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και καλυμμένα επιλεκτικά με διαφορετικές σκόνες γυαλιού, δείχνουν με φόρμες απέριττες και ενίοτε σε ένα απροσδόκητα σκηνοθετημένο με χρυσούς καναπέδες περιβάλλον τη διαχρονική, αποδεκτή κοινωνικά βία που υφίσταται κυρίως η γυναίκα από τα μικράτα της.

Είναι τα φτιαγμένα σαν αρχαία ταφικά ειδώλια κοριτσάκια με το θλιμμένο βλέμμα, τα ροζ αυτάκια και τις πλισέ φούστες, οι κερματισμένες με τον τρόπο της ποπ αρτ γυναίκες με τα καλυμμένα με διάφανες διαφημιστικές πινακίδες ενός κόκκινου κραγιόν, σαν μια σύγχρονη μπούρκα, πρόσωπά τους, τα ανοιγμένα σκέλη, τα σκεπασμένα στο σημείο του φύλου με ροζ γουνάκι που δηλώνουν στάσεις υποταγής.

Οι λιλιπούτειες φιγούρες που διαδηλώνουν με το κάλπασμα πάνω σε μορφές φτιαγμένες με ready made ρίζες και κεφαλές ζώων την απείθειά τους στον προκαθορισμένο τους ρόλο.

Είναι το αναμαλλιασμένο λυκάκι που κρατούν στο χέρι τους τα κοριτσάκια, ως λούτρινο παιχνιδάκι, τα κεφάλια με τα ελαφίσια, γλυκά μάτια, τα τοποθετημένα πάνω σε σκυλίσια σώματα, τα αρμονικά ζευγάρια λυκόμορφων και ανθρώπινων όντων, τα ενταγμένα στα δάση των παραδοσιακών κεντημάτων κομπλέν, που απαλείφουν την προσχεδιασμένη από τις νόρμες εικόνα του «κακού λύκου».

Αποκαλύπτει το παραμύθι και την ονειρική, ασυνείδητη αλήθεια του ως «μια υποκειμενική, αυτόνομη δημιουργία του ποιητή, έναν ξεχωριστό αυτόνομο κόσμο», που είναι ο πραγματικός κόσμος των συναισθημάτων μας.

Info: Κυριακή Μαυρογεώργη, «The shape of dreams», gallery genesis, Χάρητος 35 Διάρκεια έκθεσης: 26 Σεπτεμβρίου - 19 Οκτωβρίου 2019 Ώρες λειτουργίας: Τρ./Πεμ./Παρ. 11.30-21.30, Τετ./Σαβ. 11.30-15.30

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL